Одржано 16. по реду медљанско вече у Новом Саду

Срби који су рођени и поријеклом из села Медна код Мркоњић Града окупили су се 28. октобра у мотелу „Милказа“ у насељу Kлиса у Новом Саду, гдје је одржано 16. по реду традиционално Медљанско вече. Завичајно удружење “Димитор“ са управним одбором, и са новим предсједником који је од ове године на челу, Павлом Лисицом, већ пуних 16 година окупља Медљанце и пријатеље Медне посљедњег викенда у октобру. Присутнима се на дружењу обратио нови предсједник удружења Павле Лисица, који је поздравио све присутне госте, њих око 200, а посебно руководство удружења Мркоњићана из Београда, свештеника Предрага Азапа, госте из Медне, Аустрије и Њемачке, који редовно долазе да се виде и друже са земљацима.

Медна је насељено мјесто у општини Мркоњић Град, Република Српска. Према попису становништва из 1991. године у насељу је живјело 791 становника, од чега 786 српске националности, а сада живи свега око 150 лица старије животне доби. Meдна се налази на надморској висини од 790 метара, подно планине Димитор, одакле и назив овог завичајног удружења, и у долини ријека Медљанке и Сане. О поријеклу имена „Медна“ постоји више теорија. Једна каже да је село добило име по меду. Други извори тврде да су Турци назвали ово мјесто „Медина“ по арапској ријечи за утврђено насеље, јер се недалеко од села налази средњовјековна тврђава Призренац.Удружење „Димитор“ има још редовних активности у току године, па тако последњег викенда у јуну одржава надметање у спортским и традиционалним играма у подружницама којих има осам, сваке године у другом мјесту. „Подружнице су тамо где живи доста Медљанаца, а процјењује се да на подручју АП Војводина живи око 3.000 Медљанаца. Подружнице имамо у новосадским насељима Футог и Kлисa, у Темерину, Жабљу, Тителу, Српској Црњи, Црвенки и главној подружници у  родном селу Медна. Ове текуће 2017-е године, спортске игре су одржане у Темерину гдје је било присутно око 200 Медљанаца и пријатеља Медне, а слиедеће године идемо у матицу по други пут у кругу“, рекао је замјеник предсједника Удружења Славко Пекез. Он је додао такође да чланови удружења одлазе редовно два пута годишње организовано у родну Медну, и то поводом крсне славе села Рођење пресвете Богородице 21. септембра (Мала Госпојина), и 11.октобра, поводом пронађених моштију три монаха на локацији Црквиште, гдје је сазидан манастир и конаци.

По легенди и предању, које је имала Петра, жена која је ово открила 2006. Године монаси су дошли из Херцеговине из манастира Светог Петра и Павла. Они су се у Медној задржали у манастиру, а послије су убијени. Њој су се, према вјеровању, као дјевојчици, указали тројица монаха. На дан појављивања Светих преподобних мученика медљанских Серафима, Авакума и Мардарија, 11. октобра 2013. године, поред храма њима посвећеног на Црквишту, у Медној je служена Божанска Литургија и освeштани темељи будућег манастирског конака. Нови велелепни конак изникао је за годину дана.

Дружење у Новом Саду протекло у веселој атмосфери за шта су били задужени завичајна група Звуци Виторога уз крајишке народне пјесме, а посебно је Медљанцима постало занимљиво вече када је водитељ програма, Љубо Пена најавио богату томболу са првом наградом, бардачић ручно израђен и напуњен са шљивом ракијом .

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“375″ thumb_height=“250″ post_id=“13061″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1510355038525″]
Нема коментара

Напишите коментар