Одржано 41. „Кордунашко прело” у Чонопљи, надомак Сомбора

41. Кордунашко прело у организацији КУД- а „Вук Караџић“ из Чонопље одржано је 16. фебруара у Дому културе у овом малом мјесту, надомак Сомбора.

Према ријечима Милке Боснић, предсједнице  КУД- а, прије четири деценије чланови КУД- а „Вук Караџић“   дошли су  на идеју да, у зимском периоду, када се обично и „прелило“, с обзиром да није било превише  послова , обнове обичај одржавања прела у Чонопљи гдје живи велики број Срба Крајишника који су овај крај насељавали колонизацијом после Другог свјетског рата.

„Од тада, Кордунашко прело одржава се сваке године. Циљ ове манифестације је његовање и чување обичаја српског народа које се реализује кроз  игру, пјесму, традиционалну трпезу и забаву. Прело сваке године почиње пјесмом „Ја на прело, прело отпочело”, а завршава се пјесмом „Ја са прела, свану зора бијела”, објаснила је Милка уз напомену да је ова манифестација самофинансирајућа уз подршку појединаца добре воље.

Милка Боснић са максимално залагања води овај КУД,  који је кроз својих више од 60 година постојања  учестововао на бројним домаћим и иностраним фестивалима и концертима чувајући идентитет Срба Крајишника.

“Кордун је наш завичај, наша радост и туга. Кордун, онај кога ни упознали нисмо, а срце нам испуњава надом… Надом да ће наследници маштом и љубављу вратити чари прела, састајалишта младих и старих. Свако село има своје прело. Тако било, тако остало. У касну јесен и у зиму, испред крсних слава и Божића, млади, жене, па и дјеца би се окупљали у нечијој кући и уз пјесму и игру прелили до зоре. Уз петролејку или лојаницу играло се до зоре и причало до следећег прела”, надахнуто је испричала Милка, уз поруку да овом манифестацијом желе да поруче младим људима да је чување обичаја и културе свог народа један од најважнијих позива сваког појединца.

“Ми вукови Чонопље, истрајавамо 67 година током рада нашег друштва и 41. годину опредјељења да знамо ко смо, чувајући своје обичаје и пјесму, нашу самицу са нашим пријатељским КУД- овима. Наш циљ је остварен, наше благо представљено без подршке и једне институције које не препознају ни обавезу да нашу баштину заштите”, поручила је ова Кордунашица у срцу и души.

“Наши обичаји, пјесма и игра нам дају наду да ћемо опстати ма гдје били и бити  препознатљиви у региону. Остављамо потомцима записе, материјал, ако га буду знали цјенити, да чувају и његују своје”, закључила је Боснић.

Када је визија КУД-а у питању, Милка је подвукла да у наредним годинама планирају и даље да одржавају овакве манифестације у циљу очувања културне баштине српског народа и да шире сарадњу са свим институцијама и удружењима које теже да остваре исте циљеве.

У програму 41. Кордунашког прела учешће је узело осим домаћина још три културно-умјетничка друштва  док је бројна публика уживала у богатом садржају. Учествовали су  Пјевачка група „Извор” из Станишића са пјесмама Лике, Кордуна и Далмације, Пјевачка група „Петрова Гора” из Кљајићева – пјесме са Кордуна и Српски културни центар „Вук Стефановић Караџић” из Бачке Тополе – кореографисане игре са Кордуна уз пјесме.

новинар „Српског кола”
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар