У Бачком Јарку одржано 11. дружење земљака поријеклом из ливањско-граховског краја

ЧУВАЈМО ЗАВИЧАЈ ОД ЗАБОРАВА


У организацији Завичајног удружења Ливљана и Граховљана у Бачком Јарку је одржано традиционално дружење земљака из ове двије крајишке општине које припадају Федерацији БиХ. Све присутне у име домаћина поздравио је предсједник Упраног одбора удружења Владимир Вујановић, а окупљенима су се обратили и предсједник општине Темерин Ђуро Жига, директор покрајинског Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутало, док је скуп благословио свештеник Илија Проле. Организатори су поздравили и народног посланика Миодрага Линту предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, а након уводних говора услиједио богат културно – умјетнички програм и народно весеље.

„Као и претходних година и вечерас ћемо се подсјетити на зборове у завичају из кога потичемо, на окупљања у Црном Лугу, Грахову, Губину, Врбици, Пеуљима, Иветића гају, Боровачи и другим јестима на којима се окупљали Крајишници у нади да ћемо тиме допринијети чувању завичаја од заборава, под којим називом и организујемо ово дружење“ рекла је у водној ријечи водитељка програма Милица Марчета позивајући предсједника Управног одбора удружења Владимира Вујановића да поздрави скуп.

 

ЂУРО ЖИГА ПРЕДСЈЕДНИК ОПШТИНЕ ТЕМЕРИН: АКО ПОШТУЈЕМО СЕБЕ ПОШТОВАЋЕ НАС И ДРУГИ


Уз ријечи захвалности свима онима који су се одазвали овом дружењу, као и присутним гостима Владимир Вујановић је укратко истакао све оно што је удружење урадило у протеклих годину дана, а о свим тим активностима и плановима за будући рад опширније је рекао у изјави за „ Српско коло“.

Присутнима се обратио и Ђуро Жига предсједник општине Темерин наводећи да оваква сијела и дружења служе да се подсјетимо ко смо, шта смо и одакле смо и да на тај начин одржавамо традицију наших крајева, обичаја и сјећамо се наших славних предака.

„ У овом времену савремених технологија, када смо становници једног глобалног села, морамо се запитати шта је са они нашим селима из којих смо ми потекли и истаћи да одатле црпимо изворе наше снаге, наше мудрости и нашег живота. Очекујем да ће овај и слични скупови, дуго година трајати, да ћете бити још успјешнији у томе и да ћете давати примјер и осталим удружењима како то треба с поносом, достојанствено, без намјере да друге подцјењујемо и повређујемо, чувати своју традицију и обичаје. Зато треба и сами себе да поштујемо, како бисмо очекивали и поштовање од других“, истако је између осталог Ђуро Жига и свим присутним пожелио пријатно вече.

Дружењу Ливљана и Граховљана присуствовали су и представници удружења Огњена Марија Ливањска, удружења Граховљака и пријатеља Босанског Грахова, као и удружења крајишких комшијских општина: Гламоча, Дрвара, Петровца, али и представници Врбљана, Доњег Вакуфа, Мањаче, удружења Српски крајеви, као и Савеза крајишких удружења у чије име се обратио секретар Савеза и директор покрајинског Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило.

У свом говору Ћутило је похвалио рад удружења, пожеливши му да и даље настави да чува традицију, обичаје и културу свог народа, а затим се осврнуо на рад Фонда на чијем се челу налази.

„Прошле године је Фонд са завичајним удружењима организовао помоћ у набавци народних ношњи и других реквитита културно умјетничким друштвима која функционишу у Грахову, Дрвару и Гламочу. Такође на иницијативу удружења увели смо бесплатан аутобуски превоз од Новог Сада, преко Бања Луке Петровца, Дрвара, Грахова до Гламоча и сви који желе могу да обиђу завичај и позавршавају одређене послове. Први полазак је 27. марта, а заинтересовани за пут могу се пријавити у просторијама Фонда до краја фебруара. Прошле године смо са удружењима организовали и одлазак на Кочићев збор и преко 500 људи је имало прилике да у нашој организацији буде присутно тамо“, рекао је Ћутило и најавио даљу добру сарадњу са завичајним удружењима.

 

СВЕШТЕНИК ИЛИЈА ПРОЛЕ: ЉУБАВ ПРЕМА ЗАВИЧАЈУ МОРАМО ПРЕНИЈЕТИ НА БУДУЋА ПОКОЉЕЊА


У име свештенства присутнима се пригодном бесједом обратио првопостављени свештеник у Бачком Јарку давне 1995. године, када ово мјесто није имало ни свештеника ни црквусвоју цркву. Сада већ у пензији протојереј-ставрофор Илија Проле, један је од најзаслужнијих, уз донаторе Томислава Ђорђевића, Живојина Јанића и Радета Дикића, што Бачки Јарак данас има прекрасан храм Успенија Пресвете Богородице. Отац Илија изразио је радост част и задовољство што присуствује овом скупу и што у своје, и име његовог колеге мјесног пароха, може поздравити све учеснике овог дружења.

„Не смијемо заборавити свој завичај јер на то немамо право. Због наших гробова који су тамо, због наших храмова који су тамо, а немамо право ни због оних који су нам то оставили да сачувамо. Како они нама, тако и ми завичај и љубав према њему морамо да предамо својим покољењима“, рекао је прота Илија и заједно са сабратом из Бачког Јарка благословио скуп наздравље и на спасење.

Након благослова локалних свештеника услиједио је богат културно –умјетнички програм који је започео са здравицом Милана Вашалића из Кикинде чији коријени досежу до Дрвара. Осим у бесједништву у наставку програма Вашалић се истакао и као врсан диплар. Изворне крајишке пјесме отпјевали су мушка пјевачка група КУД „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, као и момци из групе „Крајишки соколови“.

Велики аплауз добили су и дјевојке и младићи из КУД „Вук Караџић“ из Темерина, за извођење пјесме и игра, не Само из Крајине већ читаве Србије. Пјесник Илија Ињац из Казанаца говорио је стихове из своје најновије збирке пјесама из завичја, а своје пјесничко умијеће још једном показала је и Ранка Срдић, пјесникиња поријеклом из Гламоча.

Како би ова дружења била што успјешнија велику помоћ пружили у им предузећа и институције са нивоа покрајине, општине и самог мјеста.

Ове године Јовану Вујановићу, директору ДП „Нови Сад гас“, родом из Радановаца, предсједница Скупштине удружења Милка Јурић уручила је захвалницу.

До краја вечери госте су одличним избором пјесама забављали оркестар Новице Текића и група „Крајишки соколови“ из Новог Сада.

 Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

ВЛАДИМИР ВУЈАНОВИЋ: УДРУЖЕЊЕ ПОМАЖЕ ПОВРАТНИКЕ И ОБНОВУ СВЕТИЊА


Непосредно по завршетку официјалног дијела програма, Владимир Вујановић предсједник Удружења Ливљана и Граховљана за „ Српско коло“ је истакао задовољство бројношћу људи који су се одазвали овом 11. Дружењу земљака из Ливањко-граховског краја. Вујановић се захвалио и бројним пријатељима који су помогли организацију ове вечери, као и учесницима програма, који су, како је рекао, на прави начин презентовали културу и традицију овог краја.

„Удружење се укључило у више добротворних акција у старом крају, као што је на примјер обнова конака храма у Губину, поправци цркве у селу Врбици, обнови споменика у Челебићу, а учествујемо и у разним видовима помоћи повратничким породицама и многим другим хуманитарним акцијама. Вечерас такође имамо акцију гдје је сав приход од продаје књиге „Ливањски Срби –просвјетно-духовна заоставштина“ двојице аутора, проф. др Бранка Докића и Радована Јовића, који вуку поријекло из наших крајева, намјењен је за асфалтирање пута до цркве и школе у селу Врбица. Ова књига бави се проучавањем историје школства, српске православне општине и духовности код ливањских Срба у 19. и 20 вијеку, као и представљањем најзначајнијих људи у културном стваралаштву ливањских Срба у наведеном периоду. Зато им се и овом приликом захваљујем“, истакао је Владимир Вујановић додајући да се сваке године за Илиндан на простору српских села у Ливањском пољу окупља велики број људи, а да удружење током читаве године дјелује на побољшању услова живота Срба који тамо живе, иако је њих тамо реално мали број.

 

Нема коментара

Напишите коментар