Завичајно удружење Славонија и Барања из Суботице обиљежило славу Сретење Господње

 

Не заборавимо наше коријене


У ресторану Нада Славонци и Барањци са подручја Сјевернобачког округа прославили су славу Сретење Господње. Славски колач пресјекли су и славско жито освештали отац Илија Анђелић и ђакон Дарко Ивковић, који је рођен у Боботи код Вуковара, а овогодишња кума славе била је дипл. ек. Милијана Цветичанин.

– Драго ми је што сам прошле године била кума нашег Удружења, жељела бих да се и наредне године окупимо у истом, али и већем броју, да не заборавимо одакле смо, да не заборавимо наше коријене – рекла је Милијана Цветичанин која је кумство предала Жељку Перићу.

 

Стеван Бошњак: Треба да чувамо завичај


Предсједник Удружења мр Стеван Бошњак се обратио присутнима са жељом да се што чешће и масовније окупљају.

– Треба да чувамо завичај, крсну славу, завичајне пјесме. Добро је да се нађемо овдје да се не би изгубили у простору и времену, имамо куће гдје сада само вјетар отвара врата – рекао је мр Стеван Бошњак.

 

Благоје Ацан: Клуб из Бачке Тополе прославља 20 година постојања


Радо виђен гост у Суботици је Благоје Ацан секретар Клуба досељених и прогнаних лица општине Бачка Топола и од прошле године потпредсједник Завичајног удружења Славонија и Барања.

– Желим да се срећемо у што већем броју и будемо што активнији – рекао је Благоје Ацан и додао да Клуб ове године 30. марта на Крајишкој завичајној вечери прославља јубиларних 20 година од оснивања.

 

Саша Граворац: Пуно смо страдали, али и даље славимо


Присутне је поздравио и Саша Граворац предсједник Скупштине Савеза српских удружења Сјевернобачког округа.

– Прије неколико дана сам прочитао један диван стих који каже да народ који је страдао, послије тога има снаге поново да слави и весели се, је велики народ. Ми смо заиста пуно страдали у овоме рату, али и након 23 године имамо снаге да славимо – рекао је Саша Граворац .

 

Гошће из Русије


Славонци и Барањци су угостили и двије Рускиње. Дарија Сентијакова и Аљона Осетрова су гимназијалке из Русије, које су размјеном ученика између Русије и Србије стигле у Суботицу. Прва је из Воткинска, Република Удмуртска, а друга из Јекатеринбурга, Урал. Већ доста добро причају српски и уживају у Суботици.

Госте је послије вечере почастио Кетеринг Ацан (Владимир Ацан и Радмила Ждрња) из Суботице укусним колачима.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар