Седмо вече Госпићана

Одржано седмо вече Госпићана у Београду

Седмо дружење Госпићана у Београду одржано је 17. новембра у ресторану Мали викенд у организацији Удружења Госпићана “Никола Тесла”.

Око двjеста земљака из Госпића и околине, Смиљана, Личког Осика, Широке Куле, Ћуковца, Острвице, Кулице, Косиња, Липовог поља, Крша, Млакве, Студенаца, Дивосела, Читлука, Орница, Почитеља, Метка, Папуче, Радуча, Крушковца, Могорића, Плоче, Буљмиза, Барлета, Вребца и Павловца поздравила је и пожељела добродошлицу у име домаћина, предсједница Скупштине Удружења Госпићана Биљана Ћалић.

“Велико је задовољство видјети вас у овом броју, јер постоји једна ствар која нас веже, а то је нит родног завичаја. Прошло је много година како смо отишли и слике наших огњишта полако блиједе, а стварају се нове, рађају се нова лица која очекујемо у наредним годинама да сједе овдје као ми сада и наставе традиционална окупљања у циљу да се не заборави ко смо, шта смо и одакле смо”, поручила је Ћалић окупљеним Госпићанима посебно се захваливши на доприносу у организацији дружења секретарки Меланији Судар Матијевић и Зорану Калању.

“Тачно прије 10 година започели смо ова окупљања по идеји покојног Мише Судара. Из године у годину дружења су постала традиционална али сад уз окриље новооснованог Удружења Госпићана “Никола Тесла”. Паузу смо направили само 2016.године када нас је нажалост Мишо напустио, а већ 2017.године смо наставили традицију на иницијативу његове кћерке Меланије”, објаснила је Ћалић додајући да Удружење улаже велике напоре у организовање разних културних, спортских и других активности у циљу одржавања споне са родним крајем и повезивањем људи.“Организујемо разне изложбе слика, промоције књига… Рецимо организовали смо Вече школства Госпића овдје у Београду, на коме су професор Миле Рајчевић, професор Душан Ђаковић и Узелац приредили своја предавања. Затим организујемо већ три године и Меморијални турнир посвећен истакнутом кошаркашу и омиљеном лику из наших крајева, Милану Маљковићу Маљку из Личког Осика, који је 1991.године убијен у Госпићу”, навела је Ћалић нагласивши да и турнир и многе друге активности Удружење Госпићана из Београда реализује у сарадњи са братским удружењем Личана “Никола Тесла” из Апатина.

Овом приликом на скупу је у духу учвршћивања братских односа и будућој сарадњи, предсједник Удружења Госпићана Славко Прошић уручио предсједнику Удружења Личана из Апатина Милану Шкрбићу, књигу уваженог проф. Милета Рајчевића “Дивосело, Читлук и Орнице у времену и трајању”.

Како је за “Српско коло” рекао Шкрбић, учестале посјете са пријатељима из Београда почеле су прије неколико година када су као гости дошли у Апатин на спортску манифестацију Личка олимпијада, а затим и на Личко прело које организује ово удружење већ скоро двије деценије.

Према ријечима предсједника Удружења Личана који је уједно и предсједник Скупштине општине Апатин, у овој општини живи највећи број Личана.

“Почели смо са радом прије 20 година са великим ентизијазмом. Прво се звало Удружење Матица- Лички вишебој, а касније Личка олимпијада Никола Тесла”, подсјетио се Шкрбић објаснивши да је циљ њиховог постојања да се традиција личког краја његује и чува и памти како је некада било.

Након званичног дијела, дружење је уз музику, пјесму и евоцирање успомена на завичај настављено до касних сати, који су Госпићанима сигурно и пребрзо прошли, али слиједеће године поново.

Новинар Српског Кола
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар