„СПЦ – осам векова у слици и речи“

Промоција књиге „Српска православна црква – осам векова у слици и речи“

Књига „Српска православна црква – осам векова у слици и речи“ промовисана је 17.10. у вуковарском градском музеју.

У сусрет јубилеју осам векова од аутокефалности српске цркве који ћемо прославити следеће године, овог лета из штампе је изашла књига „Српска православна црква – осам векова у слици и речи“ чији су аутори доцент др Борис Стојковски, др Валентина Вуковић и Срђан Ерцеган који је уједно и уредник издања.

Ова књига је плод вишегодишњег истраживачког рада, а изашла је у основном издању као и у органиченом тиражу у луксузном кожном повезу.

– Заиста ово је капитално дело по много чему, не само по свом изгледу већ и по садржају јер је овде доиста урађен један преглед српске цркве, тих осам векова, али уз један детаљан увод, од насељавања Срба на Балканско полуострво па до стицања аутекефалије и онда читав тај период од 1219. до момента када Свети Сава постаје аутокефални српски архиепископ, па све до данашњих дана и његове светости патријарха Иринеја. То је један свеобухватан преглед на којем смо радили нас троје, а све захваљујући изврсном зналачком раду издавачке куће „Дата статус“ која је препознала значај и овог великог јубилеја, али и саме књиге – истакао је један од аутора Борис Стојковски који је уједно и представио ову књигу.

Сама књига не описује само историјат српске цркве него говори и о њеном значају и утицају, те деловању кроз књижевност, уметност, архитектуру.– По својој структури књига је подељена на осам поглавља, а свако од поглавља бави се једним веком трајања српске цркве, с тим да смо се трудили да књизи дамо неки савремени визуелни идентитет, да делује модерно, да буде лака за читање и заиста кроз сам ликовни приказ књиге она шаље адекватну поруку. Наш тим су поред нас троје чини и истакнути новосадски дизајнер Атила Капитањ, Слађана Новаковић и штампарија „Балатон“ као једна од најеминентнијих новосадских штампарија – нагласио је један од аутора и уредник издања Срђан Ерцеган.

 

Промоција на дан епархијске славе


Промоција ове књиге у вуковарском Градском музеју била је полуотвореног типа, заправо намењена наставницима историје, географије, ликовне и музичке културе, те веронауке који предају у настави на српском језику и писму, а организатор ове промоције било је Жупанијско стручно веће наставника националне групе предмета.

– Дошли смо на идеју да организујемо ову промоцију и из разлога јер је то одлична прича да направимо и стручно усвршавање за наше наставнике и учитеље који предају националну групу предмета. Од како смо кренули са овим нашим усавршавањима било нам је јако важно да колеге међусобно сарађују и размењују своја искуства па смо дошли на идеју да ова тема осамсто година Српске православне цркве заиста може свима нама да користи, не само историчарима, него свима нама заједно, а с обзиром да не располажемо са неким већим простором били смо принуђени да ово буде полуотворени тип промоције књиге – рекао је водитељ Жупанијског стручног већа наставника националне групе предмета Новица Гајић.

Поред Стојковског и Ерцегана који су се као аутори обратили присутнима, на промоцији је учешћа узао и владика осечкопољски и барањски Херувим, док је уводну реч о српском деспоту Стефану Штиљановићу имао јереј др Марко Шукунда с обзиром да је промоција организована управо на дан када српска црква прославља овог светитеља који је уједно и крсна слава Епархије осечкопољске и барањске.

Нема коментара

Напишите коментар