Одржано четврто Славонско вече у организацији Удружења Славонаца у Београду

Завичајно удружење Славонаца у Београду окупило је у суботу, 10. марта 2018.године чланове и друге љубитеље Славонске игре и пјесме на четвртој по реду Славонској вечери. У свечаној сали ресторана Холивуд на Лединама у веселој атмосфери окупило се око 170 људи.

Уједно и настављачи некадашњег Завичајног удружења Славонаца, потомака и пријатеља Славонаца, чланови овог Удружења обиљежили су и јубиларних 50 година традиционалног окупљања Славонаца из Пакраца, Дарувара, Кукуњевца, Славонске Пожеге, Подравске Слатине и из осталих мјеста Славоније који су данас расути по Србији, Европи и другим контитентима.

Програм је отворио предсједник удружења и домаћин вечери Зорислав Шимић који је на почетку поздравио земљаке, посебно најстаријег и најмлађег члана Удружења.
„Најстарији члан има 93 године, то је чика Бранко који свира прим и још увијек је веселог духа, а најмлађи члан који је вечерас обрао највише симпатија публике је Небојша који има само 10 година.“, рекао је Шимић који је затим истакао најважније активности Удружења у протеклој години.

„Протекла година била је од изузетног значаја за Удружење. Осим бројних наступа које смо имали, удружење је снимило и издало ЦД са 15 српских изворних и традиционалних пјесама из западне Славоније. То је први издат носач звука са славонским изворним благом послије пуне четири деценије“, рекао је Шимић.
Он се захвалио члановима удружења који су учествовали у раду и припреми догађаја, напоменувши да је најважније да заједно наставе да чувају оно што су им „ђедови оставили“, а то је права славонска пјесма и игра.

„Синоними који красе Славонију су Криво коло, Тарабан, Логовац и Бећарац“, подсјетио је Зорислав Шимић, предсједник Завичајног удружења Славонаца у Београду.
У музичком дијелу програма наступила је мушка и женска изворна група „Звуци завичаја“, тамбурашки трио, народни оркестар удружења под управом Милана Џодана. Гости изненађења били су популарни пјевач Андрија Бајић и Мала Цана, што је Славонцима било додатни подстрек да се пјесма ори до раних јутарњих часова.

Антрфиле:


Завичајно удружење Славонаца у Београду позива све заинтересоване, а посебно младе, да дођу на пробе које се одржавају средом од 18 часова у Земуну, у улици Јована Скерлића 6, а они који желе да наруче ЦД изворних пјесама из западне Славоније „Звуци завичаја“, могу то учинити на број телефона 065 31 35 179.

Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар