Промовисана књига др Момчила Суботића Срби и Република Српска

Да Срби нису на бојном пољу одбранили РС не би имали ниједан разлог да иду у Дејтон

У оквиру новосадског сајма књига на штанду Крајишког културно-историјског центра промовисана је књига Срби и Република Српска аутора др Момчила Суботића.

О књизи је говорио сам аутор, напомињући да се састоји од 12 поглавља.

– Ова књига не представља цјелину, а појединa поглавља додирују се тамо гдје су у питању савремени политички процеси. Ријеч је о изборима одржаним у Србији 2014. и 2016. године и Републици Српској који су одржани 2014. године – рекао је др Суботић.
Посебно поглавље је посвећено политичким странкама у Србији и националном идентитету, а аутор није заобишао ни друге осјетљиве теме, па се у књизи бавио питањима Сребренице, злочиначке акције Олуја и осврту на Дан сјећања са политиколошког и геополитичког аспекта.

 

За и против ЕУ


Обрађене су и теме Србија у УНЕСКО и Бриселски споразум, а посебно је занимљиво поглавље које анализира улогу Хрватске на путу Србије у Европску унију, као и ауторов поглед на историјске поуке и геополитичке посљедице хашких пресуда.
Др Суботић се посебно осврнуо на политички парламентарни живот Србије.

– Занимљива је чињеница да у парламентарном животу 2014. године није било ни једне странке која се бори против Европске уније – примијетио је др Суботић, а видљиво је да постоје групације које су против уласка у Европску унију и заговарају савезништво са Русијом – рекао је др Суботић и нагласио да се књига у највећем обиму бави темом Република Српска по вољи народа.

– Користио сам литературу др Ненада Кецмановића и Чедомира Антића. Познато је да је босански геополитички троугао настао послије одласка Турске, а доласка Аустрије. Управо у то вријеме је Аустрија преко Бењамина Калаја конституисала босанску нацију и босански језик – рекао је Суботић, апострофирајући да таква политика и данас живи.

– Босна је земља састављена од Срба три вјере. Једни су као муслимани постали Бошњаци, други су као католици постали Хрвати – рекао је др Суботић, напомињући да се и данас примјењује Калајева политика.

– Муслимани имају илузију да је Босна држава трију народa или три вјере. Заправо из геополитичких разлога они Босну доживљавају као матицу босанске нације – сматра Суботић, који као примјер наводи став Сулејмана Филиповића, који промовише ставове Сафета Бега Башагића са тврдњом да су Срби заправо дошљаци и узурпатори Босне, који су се у БиХ појавили у вријеме Карађорђевих устанака у XIX вијеку.

– Они никад неће рећи три нације, већ претендују да остваре језички план и босански језик конституишу као језик три етничке групе – тврди Суботић и напомиње да су и комунисти имали свијест да је БиХ српска земља.

 

Приједлог Моше Пијаде


– Познато је да је Моша Пијаде предлагао Титу да Босна припадне Србији због српске већине јер у њој су Срби имали већину све до геноцида ’41–45 године. Значи Срби су одувијек били већина и етнографско језгро Босне и Херцеговине. Тито то није ни за живу главу хтио, као што ни Србима у Хрватској није хтио да да аутономију – рекао је Суботић и навео да је коалиција Хрвата и Муслимана започела шездесетих година прошлог вијека.

– То је вријеме када је Тито наводно због помоћи Арапа хтио да конституише бошњачку нацију, па је тако Босна и Херцеговина стицала све већи економски и политички суверенитет. У том периоду многи Срби морали су заувијек препливати Дрину. Не заборавимо да су Срби из БиХ Гојко Ђого, Војислав Лубарда, Војислав Шешељ и многи други … – рекао је Суботић и закључио да је Република Српска настала прије Дејтона.

– РС је ратом одбрањена а у Дејтону потврђена. Да није било тако, Срби у Дејтону не би имали по шта одлазити. Могли би само да потпишу капитулацију – рекао је Суботић и оцијенио да Срби не би требали да се боре за трећи, заправо хрватски ентитет.

– Бошњачко-хрватска федерација настала и због тога што су Срби у Републици Српској Крајини тада држали свој етнојезички простор и Американци су онда покушали да Хрватима надомјесте оно што би највјероватније изгубили у Хрватској да су се ствари другачије одвијале – закључио је др Суботић.

Т. ЋОРОВИЋ

Нема коментара

Напишите коментар