ВИШЕ ОД ДРУЖЕЊА: У ресторану „Вила Анђела“ у Борчи, пред преко 1000 посјетилаца, одржан је јубиларни 30. Сабор Кордунаша

Готово хиљаду и двије стотине узваника, посјетилаца и извођача културно- умјетничког програма, окупило се на дружењу Кордунаша и њихових пријатеља из Србије, дијаспоре и родног краја, чиме су увелико оборили све рекорде завичајних саборовања Срба из региона.

Овом, по много чему, величанственом скупу, обратили су се у име организатора и домаћина, Петар Шаула, предсједник Завичајног клуба Кордунаша, Миодраг Линта, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Оливер Митровић, предсједник Скупштине општине Зрењанин. У име бројних гостију са Кордуна, присутне је поздравио Дејан Михајловић, начелник општине Крњак.

Важно је напоменути, речено је у уводној бесједи, да ће током ове године Кордунаши обиљежити и два значајна датума везана за годишњицу смрти и рођења Саве Мркаља, реформатора српског језика и писма. А  све оне који су ово вече посветили свом родном крају на изворне пјесме и игре подсјетили су  чланови СКД „ Просвјета“, пододбор Крњак, и мушка пјевачка група  „Петрова Гора“ из Кљајићева која је препознатљивом ојкачом и отворила званични дио програма.

 

ПОГАЧА, ПЈЕСМА И ЗДРАВИЦА


Бојана Вучић, водитељка програма, на почетку саборовања захвалила се свим присутнима на овако масовном одазиву, пожеливши да ово вече протекне уз дружење, пјесму и игру, и подсјети на родни Кордун.

Како то и обичаји захтјевају, у свакој кући на Кордуну гост је дочекиван ракијом шљивовицом, а на овом саборовању и сољу и погачом.

А кад се попије по која ракија, слиједи и здравица коју је овај пут „подигао“ Перица Матијевић из села Трупињак, општина Крњак.

Послије пјесме и здравице, на ред је стигла и игра.

Фолклорна секција СКД „Просвјета“, пододбор Крњак, извела је сплет народних игра са Кордуна,

a Мушка пјевачка група „Петрова Гора“ још неколико пјесама.

 

УЗ БЛАГОСОВ МАНАСТИРА БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ


Затим се у име организатора и домаћина саборовања присутнима обратио Петар Шаула, предсједник Завичајног клуба Кордунаша пожеливши добродошлицу на 30-ом сусрету Кордунаша у Београду.

„Добро дошли на дружење на којем се радо подсјећамо нашег Кордуна на коме је вјековима живио наш народ, са кога је већина нас овдје присутних протјерана, али ми је велико задовољство што су са нама наши Срби Кордунаши који су се вратили тамо и који на најљепши начин гаје традицију нашег родног краја у што смо се вечерас и сами увјерили.

Хвала и нашим пријатељима из Београда, Зрењанина, општине Стара Пазова, донаторима, свима онима који су нам помогли да заједнички реализујемо одређене пројекте везане за Кордун. Захваљујем се и Епархији горњокарловачкој и благослову који смо добили из Манастира Пресвете Богородице Тројеручице из Доњег Будачког, што нам улива додатну снагу да истрајемо у овим нашим активностима, истакао је, између осталог, Шаула, још једном подсјећајући да ће се ове године Завичајни клуб Кордунаша и сви поштоваоци лика и дјела Саве Мркаља укључити у акцију обиљежавања 235 година од рођења и 185 година од смрти овог великог српског просвјетитеља.

Испред највише државне институције Скупштине Републике Србије, присутнима се обратио Миодраг Линта, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону, поздрављајући их у име Одбора и своје лично име.

“Драги организатори ове вечери, драги Кордунаши и пријатељи Кордунаша, желим да вас подсјетим да су наши преци и многи други Крајишници, вијековима водили један тежак живот гдје се борба  за слободу и  своја права најчешће плаћана крвљу и животима. Само за вријеме Војне крајине Кордунаши су водили преко сто ратова и разних војних сукоба. За вријеме НДХ само на Кордуну је за четири године рата страдало око 35 хиљада људи. Историја се понавља деведесетих година када су Срби најприје протјерани из низа градова у Хрватској, а злочиначком акцијом „Олуја“ Кордун и читава Крајина су етнички очишћени. У новом завичају, у Србији, у Српској и широм свијета, како је кога пут нанио, нису клонули духом, већ су створили нове домове и започели нови живот у нимало лаким условима. Користим ову прилику да поздравим наше земљаке који су дошли данас са подручја општина Вргинмост, Војнић и Крњак, а посебно задовољство ми причињава то што се уназад неколико година, на кордунашким вечерима одазива велики број младих Кордунашица и Кордунаша. То нам даје наду да Кордун није заборављен и да ће ова традиција бити настављена у наредном периоду“, навео је Миодраг Линта, позивајући све оне који то могу, а посебну Републику Србију, да помогну земљацима на Кордуну,  и у другим дијеловима Хрватске да остану на вјековним огњиштима, чувајући културу, традицију и обичаје, свој идентитет и своје поријекло.

 

САТ КАО ПОДСЈЕЋАЊЕ


У име великог броја гостију и извођача програма који су за ову прилику стигли са Кордуна, поздраве присутнима упутио је Дејан Михајловић, начелник општине Крњак.

„Доносим вам поздраве из родног краја и желим да изразим велико задовољство када видим да на овом 30-ом сабору Кордунаша, без обзира колика је велика ова сала, није довољна да прими све оне који су жељели да буду вечерас овдје. Видјели смо да имамо омладину која је спремна да његује и чува обичаје Кордуна. Видимо такође да имамо нашу матицу Републику Србију која је спремна да води рачуна о свим Србима, без обзира гдје се налазили у дијаспори, а посебно онима који се налазе унутар Републике Хрватске, што се потврдило и посјетом предсједника Вучића нашем крају. Овом приликом му се захваљујем на свакој помоћи, материјалној и моралној. Знамо да имамо на кога да се ослонимо и знамо да имамо на кога да рачунамо“, нагласио је, у свом обраћању, Михајловић, додајући да би требало да се Кордунаши што више међусобно посјећују, сарађују и размјењују позитивна искуства.

Дејан Михајловић је потом предсједнику Завичајног клуба Кордунаша предао симболични поклон, сат у облику карте Кордуна како би их увијек подјећао на ову 30 – ту годишњицу окупљања.

Све окупљене у име Скупштине општине Зрењанин, поздравио је њен предсједник Оливер Митровић. Пожелио је успјешно вече, али и још већу сарадњу на свим пољима, како са Кордунашима у матици такo и онима који живе на својим вјековним огњиштима на подручју Крњака, Војнића, Вргинмоста… На крају, Митровић се захвалио  домаћинима и свим присутним ријечима: „Свако добро од срца вам желим“.

Данашња младост Кордуна према матици своју љубав испољава на више начина. Један од њих је и познавање традиције своје браће источно од Дрине, тачније њихових кола и народних игара.

На крају официјалног дијела програма заиграли су сплет игара из Шумадије, испраћен великим аплаузом.

Домаћини су се захвалили и донаторима, фирмама МОНТ-Р д.о.о. Београд, ФЕРОМОНТ д.о.о. Београд и КОРБЕТ Нови Бановци, без којих ово вече не би било овако садржајно и успјешно.

Након тога сви узваници уживали су уз музику и пјесме оркестра „Момо и Додир“, Момчила Моме Станића, као и драгог госта овога саборовања Миле Делије.

Посебан утисак на публику оставиле су и сестре Миа и Маша Смиљанић, које су као специјално изнанеђење отпјевале неколико пјесама из свог репертоара.

Нису изостали ни трубачи, поклон саборашима од Виле Анђела, а забава је трајала до раних јутарњих часова, у весељу и добром расположењу….

Текст и фотографије: Жељко Ђекић

ЦЈЕЛОКУПАН ПРИХОД СА ТОМБОЛЕ НАМЈЕЊЕН ЈЕ МЛАДИМ КОРДУНА И МЛАДИМ КОРДУНАШИМА ИЗ КЉАЈИЋЕВА И ЧОНОПЉЕ (ОПШТИНА СОМБОР)


У склопу вечери организована је и богата томбола са преко 200 награда.  Највредније награде тродневни боравак за четворочлану породицу у Бања Врујци, два лед телевизора и два печена прасета, добили су најсрећнији. Добро се провели, у срећи и весељу гледали телевизоре, а за прасиће нисмо сигурни да су „изашли“ из сале.

 

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар