Одржано Далматинско вече у Суботици

У Малој гостиони на Палићу одржано је 6. Завичајно вече Далматинаца у организацији Завичајног удружења Далмација. Као и прошле године карте су врло брзо распродате, те се окупило око 350 људи. Домаћини су се побринули уз помоћ великог броја спонзора да Далматинцима и њиховим пријатељима ово вече буде незаборавно.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић увијек се може видјети на завичајним вечерима Крајишника, али и свим другим манифестацијама прекодринских Срба.

– Поред важне улоге коју обављају, а то је одржавање и јачање веза са нашим сународницима који су остали на својим огњиштима у државама у окружењу, завичајна удружења имају и обавезу и то изузетно добро раде, да његују и промовишу српску духовност и културу, штите и шире традицију и српско стваралаштво. Велики је допринос иза којег стоји труд да се у једној вишенационалној средини као што је град Суботица изграђују мостови према припадницима других националних заједница, али и промовишу и чувају српски обичаји и традиција.

Предсједник Скупштине Завичајног удружења Далмација из Суботице, Жељко Кужет рекао је да је мисија и задатак Удружења да се не заборави него с поносом носи сјећање на претке.

– Срећни или тужни, гдје год живјели, коју год славу славили, шта год радили, којим год језиком говорили, мјесто рођења има арому и укус почетка и краја.

У  културно-умјетничком дијелу програма наступило је Српско културно-умјетничког друштва „Извор“ из Станишића, са српском игром из  Буковице.

У холу Мале гостионе била је приказана изложба фотографија Ово је наше најлепше аутора СКУД Извор Станишић и КУД Вук Караџић из Чонопље гдје су се присутни могли упознати са љепотама српских народних ношњи Буковице, Равних Котара, Лике…

Након официјелног дијела програма наступали су „Струја бенд”, позната крајишка група „Јандрино јато” и Баја Мали Книнџа.

На томболи као и прошле године главна награда је било пуле.

Новинар српског кола

Драгана Бокун

Фото: Страхиња Бабовић

Нема коментара

Напишите коментар