У Бездану осликан мурал „Видовданска предања“

На зиду куће поред новог безданског храма Лазарице дунавске осликан је мурал Видовданска предања. Мурал објашњава симболику камена који је уграђен у храм, и који треба да подсјећа на вјековна страдања Барањаца. Мурал је осликао умјетник Микица Ивановић из Српског Милетића, а очекује се да ће груби радови на православном храму у Бездану бити готови сљедеће године.

Уочи славе Светог Стевана Штиљановића Барањци су се окупили како би представили мурал.

Дипломирани инжењер грађевинарства Ђорђе Драча наводи да је мурал цјелина која спаја прошлост и садашњост.

– Камен је донијет из манастира Брана, који је био саграђен у Барањи и који је нажалост давно порушен, али су сачувани неки фрагменти. Манастир је био посвећен Св. Архангелу Михаилу, који је такође представљен на муралу. Као још један симбол видимо проту Стевана Михаљџића чијим се залагањем послије Првог свјетског рата Барања прикључила тадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, без којег би Барања одавно била изгубљена за наш народ – објашњава Ђорђе Драча.

Организациони одбор који се залаго да се овај мурал ослика предводи група младих људи, а међу њима је и координатор Сања Пајић.

– Полазећи од тога да слика говори више од 1.000 ријечи, одлучили смо се да осликамо овај мурал у Бездану. Мурал нам између осталог прича причу о 1.200 година наше часне борбе и страдања нашег народа.

Мирко Стригић, члан организационог одбора овом приликом је одржао бесједу.

– Барања је давно страдалиште, прије Косова. На муралу се види дјевојчица која се умива. Тај извор Пресвете Богородице је изнад села Брањине у Барањи. Каже се тамо гдје је Богородица у близини је и Михајло, а манастир Брана је био у непосредној близини и посвећен је управо Архангелу Михаилу. Насликана је и црква, која је овдје у изградњи. Нисмо изоставили ни Дунав, мотив данашњег времена, односно уласка у Републику Србију, а положај сунца је исто симболичан, тачно се види са ове локације гдје запада. Насликан је и споменик и музеј Батинске битке.

Присутни су погледали и филм Камен сведочи ауторке Сомборке Јелене Никшић, урађен по сценарију Мирка Стригића.

Почетак изградње храма је био давне 2009. године. Један дио камена из Брањине је уграђен и у темељ. Поред камена из манастира Брана уграђени су и каменови из манастира Острог,  Хиландар и Мале Раванице.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар