Змијањско вече

Одржано Десето јубиларно змијањско вече у Каћу

Завичајно удружење Змијање организовало је 11. фебруара 2017. године у мотелу Оморика у Каћу Десето јубиларно змијањско вече на којем се окупило око 450 Змијањаца и њихових пријатеља. На почетку вечери свештеник Илија Проле је благосовио скуп. Присутнима се обратио предсједник удружења Ђорђе Пантелић који је поздравио присутне земљаке, учеснике програма и госте тј. народног посланика и предсједника Савеза Срба из региона Миодрага Линту, предсједника Извршног одбора Завичајног друштва „Змијање“ из Бања Луке Винка Лолића који се обратио скупу, предсједника Коалиције удружења избјеглица Милу Шапића и представнике више завичајних удружења.

Ђорђе Пантелић је познатој пјевачици српских традиционалних пјесама и педагогу Светлани Спајић као поклон уручио извезену кошуљу за змијањским везом а Винку Лолићу слику са војвођанским пејзажом. Винко Лолић је заузврат Ђорђу Пантелићу уручио слику са мотивина Кочићевог збора. Почасни предсједник Завичајног удружења Змијање Томислав Николић је уручио поклон у виду слике са мотивима сомборског салаша у зимском периоду за Градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића који је примила народна посланица Јасмина Обрадовић. Он се захвалио градској власти за подршку и успјешну сарадњу и изразио жељу да се сарадња настави и у наредном периоду. Госпођа Обрадовић је присутне поздравила у име господина Вучевића и пожељела наставак добре сарадње. Водитељка програма била је Вујка Квргић.

У богатом културно-умјетничком програму наступили су пјевачка група Светлане Спајић, пјевачка група КУД „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, КУД „Свети Сава“ из Каћа, гуслар Раденко Рајлић и Љубан Петровић који се своје музичке тачке извео на тамбури, усменој хармоници и двојницама. У наставку програма Змијањце и њихове пријатеље забављала је група „Завичајно јато“ из Љубљане.

Данашње Змијање обухвата највећи дио општина: Бања Лука, Мркоњић Град, Рибник (Кључ), Оштра Лука (Сански Мост) и обухвата слиједећа села и насеља: Горње и Доње Ратково, Дујаковце, Локваре, Лусиће, Стричиће, Горње и Доње Соколово, Ситницу, Стражице, Дубицу, Горњу и Доњу Козицу, Хазиће, Стублове, Чађевицу, Павиће, Кадину Воду, Зеленце, Радманиће, Шљивно, Вилусе, Добрњу и друга насеља. Змијање је одвајкада било насељено српским народом које је увијек било свјесно своје националне и вјерске припадности. Змијањци очекују да Република Српска помогне изградњу инфраструктуре, прије свега водовода, с жељом да дође до економског и демографског развоја и напретка Змијања.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5351″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1487345635002″]
Нема коментара

Напишите коментар