sijelo apatin 1

Oдржано четврто личко прело у Бањи Јунаковић (општина Апатин)

У организацији Завичајног удружења Личана „Никола Тесла“ из Апатина 25. фебруара 2017. године у Бањи Јунаковић одржано је четврто личко прело. Уз богат културно-умјетнички програм, традиционална личка јела (уштипци са басом, проја са киселим млијеком, лички купус са сланином и домаћа печена кобасица) више од 700 Личана и њихових гостију уживало је у дружењу и забави једног од најмасовнијих окупљања Срба који су родом и поријеклом западно од Дрине и Дунава. Интересовање је било велико, па су уз Апатинце, Пригревчане и Личане из околине, прелу присуствововали Личани и њухови пријатеље из цијеле Војводине, али из Београда, Вуковара, Осијека, Даља, Белог Манастира…. Међу гостима били су, између осталих, присутни замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић sa сарадницима, представници локалних власти из западнобачког округа и представници више завичајних и избјегличких удружења.

Окупљенима се прво обратио Миодраг Линта који је, између осталог, истакао да су Личани и други прекодрински Срби доживјели велика страдања у прошлом вијеку, посебно геноцид у Другом свјетском рату и етничко чишћење деведесетих година. Велики број је дошао у Србију али и велики број живи расејан широм свијета. Без обзира на велике трагедије и страдања наш народ није клонуо духом већ је наставио борбу за бољи живот у новом завичају али није заборавио своје коријене, традицију и обичаје. Вечерашње окупљање је један од најбољих доказа.

Окупљене је затим поздравио предсједник општине Апатин Милан Шкрбић, који је уједно и предсједник Завичајног удружења Личана „Никола Тесла“, који је рекао да се за ово окупљање прочуло у свијету. Поздравио је све госте, али и оне који нису ту овај пут, и позвао да се слиједеће године придруже na 5. Личком прелу. Шкрбић је поручио да су овакве вечери прилика да се обичаји и традиција не забораве. Жеља нам је да овом манифестацијом очувамо богату традицију Личана, а као доказ да смо на правом путу је огроман број младих људи који је учестововао и ове године.

Oвогодишње прело било је у знаку комушања и печења ракије, а претходна три су тематски била окренута ка традицији чивијања перја, предења вуне и печења ракије. Ево, на ред је дошло и комушање, и све што уз то иде: шала, смијех и надпјевавање. Женске и мушке пјевачке групе су пјевале изворне личке пјесме а заједно са њима и бројна публика. Остаће за памћење и братимљење Удружења Госпићана „Никола Тесла“ из Београда и организатора Завичајног удружења Личана „Никола Тесла“ из Апатина чији су предсједници Славко Прошић и Милан Шкрбић потписали Повељу о братимљењу. Представници оба удружења су најавили за два мјесеца заједничку акцију тј. кошаркашки турнир „Звезда Личана“ у Апатину.

У културно-умјетничком програму наступили су чланови КУД „Дунав“ из Апатина, мушка и женска прјевачка група „Бисери“, Удружење „Петар Кочић“, „Унски бисери“, „Ћиро Личка Калдрма“, „Личко огњиште“. Госте су у наставку програма забављаo Баја Мали Книнџа заједно са групом „Минђушари“. Програм је водио Игор Радојчић.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“5619″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1488882684623″]
Нема коментара

Напишите коментар