Одржано пето Завичајно вече Далматинаца у Суботици

У организацији Завичајног удружења „Далмација“ Суботицa у ресторану „Мала гостиона“ на Палићу 1. 10. 2021. одржано је пето „Завичајно вече Далматинаца“. Ово Удружење слави већ 11 година свог рада, рада на очувању културе и традиције Срба из Далмације.

С нестрпљењем се очекивало ово вече, па не чуди што су сви капацитети Мале гостионе попуњени јер се окупило око 320 људи.

Присутне је поздравио и градоначелник Суботице Стеван Бакић наводећи значај активности Удружења на афирмацији историје и богате српске традиције Далмације.

– Ваша активност на афирмацији историје и богате српске традиције вашег родног краја заиста је драгоцјена. Кроз ваш рад се сви грађани упознају са љепотом тог предања и вриједностима које оно чува. Сијају из Далмације српске светиње, манастири Крупа, Крка и Драговић, веза античке и православне културе обиљежила је тај простор, као што га је обиљежила и вјековна борба ваших предака да опстану као православни Срби, под влашћу многих освајача и завојевача.

Присутнима се обратила и предсједница Управног одбора Завичајног удружења „Далмација“, Татјана Мандић и захвалила се свим члановима Удружења и пријатељима који су препознали жељу да се очува вјера, обичаји, традиција и култура крајева из којих потичу.

– Можемо да одемо било куда, да имамо много или мало, да будемо срећни или тужни, али оно шо је урезано у нашим срцима и што су наши обичаји то нам не може узети нико. То су трајне вриједности нашег постојања, а овај вечерашњи скуп то свакако и доказује.

Мандићева каже да је претходних дана, прије саме вечери осјетила толико позитивне енергије од знаних и незнаних људи видећи на њиховим лицима срећу и одлучност да се вече Далматинаца организује.

– Многи од њих су помогли и материјано својим донацијама као и корисним савјетима и сугестијама. Овим путем им се свима од срца захваљујем.

Присутнима се обратио и научни сарадник Института за савремену историју у Београду и политички аналитичар, др Милан Гулић.

У пригодном културно-умјетничком програм наступила је мушка и женска изворна пјевачка група Српског културно-умјетничког друштва „Извор“ из Станишића са пјесмама из кршевите Буковице и Равних Котара,  писац  и пјесникиња Софија Гердијан, из Суботице, и млади Стефан Банић Далматинац, такође из Суботице, који је отпјевао пјесму „Тамо далеко“.

Овој традиционалној вечери Далматинаца и њихових пријатеља присуствовали су и директор Фонда за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону, Душко Ћутило, чланови Градског вијећа Града Суботице, Срђан Самарџић и Миланка Костић, секретар Секретаријата за друштвене дјелатности, Јасмина Стевановић, и директор АД „Тржница“, Бранислав Јока.

Госте је забављао Баја Мали Книнџа и Струја бенд из Београда. За богату трпезу побринуло се особље конобе Тинел, чији власник Игор Узелац је члан ЗУ Далмација.

На томболи је свакако најинтересантнија била награда магаре- пуле, са фарме магараца Петовић. Поред магарета они који су срећне руке могли су добити и вечеру за двоје у коноби Тинел, или апартман на Златибору 5 дана што је обезбиједио Семантика консалтинг.

 

ДОНАТОРИ

Elitte Палић и Перо Стојанац, Компанија Карин комерц МД ветерник са Мирком Дубројом, Град Суботица на челу са градоначелником Стеваном Бакићем, Проспер 024 ДОО, Суботица са Браниславом и Сњежаном Јока, Дунав коп Суботица са Александром Момчичевићем, Венекс колор ДОО, Суботица са Далибором Ђујићем, Коноба Тинел Суботица и Игор Узелац – Лишане Тињске, Консалтинг Семантика ком, ДОО Суботица и Жељко Кужет,  Адвокатска канцеларија Калањ Београд и Ђорђе Калањ, Винарија Јокић – Лишане Тињске и Душко Јокић, Месара  Милош – Лишане Тињске и Ненад  Мацура, Премијум месара Јокић Београд – Невен Јокић, Винарија Рељић Суботица – са Ацом Рељићем, Восток инвестментс ДОО Суботица и Спасо Љубовић, ресторан Кум Футог са Душаном Алавањом, Маре три Нови Сад и Драган Зелић – звани Поскок, Фарма магараца Петовић и Јован Петовић звани Гале, Директ трејд  ДОО Суботица и Марко Војводић, Алатница Мишић Суботица и Драган Мишић, СВС комерц ДОО, Суботица и Синиша Баџока, Огњеновић и др ДОО Суботица и Зоран Огњеновић, Чупо плус предузетник Горан Стегњајић, НДТ Миловић предузетник Слободан Миловић, Далматино компанија ДОО Палић и Ђорђе Мимић, Дрвара Б&Б Палић и Мирко Крнета, ПГ ОПГ породица Церовац – Бачко Душаново, Зоран  Новак Бачко Душаново, Жељко Савић Суботица, Никша Вукадиновић Суботица, Олег Вукас Суботица, Велимир Јарић Лимун Суботица, Драган Букарица Суботица, Душко Мамула Суботица, Стипан Бабичковић Суботица.

 

Нема коментара

Напишите коментар