РЕЧ О ИЗЛОЖБИ И СЕРИЈИ О ЈОВАНКИ БРОЗ НА РТС

О Јованки Броз РТС је приказала серију “Јованка Броз и тајне службе”. Такође у Галерији РТС у Таковској 10 је у току изложба “Јованка Броз у боји”.

Изложба је рекламирана на телевизији уз музику италијанске партизанске песме “Bella ciao”. На изложби су представљене хаљине Јованке Броз. Оно што није приказано на изложби а требало је јесу резултати владавине њеног супруга Тита који се још осећају. Дошло је систематског привлачења омладине са села у градове и тиме до постепеног пражњена села. Такође до илегалног насељавања Албанаца на Косову и Метохији. Проглашавања Буњеваца у Војводини за Хрвате.

Нестајања Срба католика у Дубровнику и на Приморју. Богатијим Србима католицима су одузели скоро сву имовину, чак су им као на пример др. Мати Грацићу судили после рата иако су већ били мртви. Само због тога да би им одузеле имовину. Биле су забрањене све национална друштва које су деловале до Другог светског рата. Нису се тиме задовољили него су принудном амнезијом под притиском власти, избрисане из памћења народа.

Наставиле су да делују национална друштва изван домашаја нових власти, у иностранству. Уџбеници из историје су писани у духу идеологије партије на власти. Уз изложбу и серију ТВС сваке недеље приказује филмове из Титове Југославије. Прошле недеље су приказани “Барба Жване” и “Кампо Мамула”.

РТС редовно приказује емисију “Трезор” о томе шта је приказивано на телевизији у СФРЈ. Нема никакве емисије о снимљеним материјалима из доба пре Другог светског рата, који се чувају у Кинотеци. Насупрот РТС канали црногорских телевизија редовно приказују све сачуване снимљене материјале из Црногорске Кинотеке. Напорима национално свесних појединаца и организација покушава се то исправити.

Саша Недељковић

члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије

Преузето са: Слободна Херцеговина

 

Нема коментара

Напишите коментар