АКТУЕЛНО:

Одржано Шесто личко првенство у бућању – Велика Попина

У Великој Попини 31.7. и 1.8.2019. уочи Светог Илије, празника који ово мјесто прославља одржан је турнир у бућању.

Велика Попина се налази у југоисточној Лици, општина Грачац. Некада је бројала око 350 домаћинстава, гдје је свака кућа бројала по 5, 6 чланова. Данас је Велика Попина пуста, са тек тридесетак мјештана који су се вратили, али за Светог Илију окупи се народ Велике Попине.

У Великој Попини је сједиште истоимене парохије Српске православне цркве. Парохија Велика Попина припада Архијерејском намјесништву личком у саставу Епархије Горњокарловачке.  У Великој Попини се налази Храм Српске православне цркве Светог пророка Илије саграђен 1876. године који је дјелимично страдао у Другом свјетском рату, а оштећен у посљедњем рату 1995. године

Након одиграних 29 утакмица 31.7.2019. полуфинале и финале је одиграно 1.8.2019.

Прво мјесто освојила је екипа Прљево.

Друго мјесто освојила је екипа Подмила.

Док је треће мјесто припало екипи Врпоље – Цагали.

Прљево: Маринко Сучевић, Жељко Шијан и Симо Шијан.

Подмила: Новак Обрадовић, Никола Лукић и Милорад Баљак.

Цагали – Врпоље: Стево Стојсављевић, Бошко Стојсављевић и Жељко Грубишић.

Најбољи играч је био Новак Обрадовић, од мајке Мише Новаковић.

Послије додјеле признања дружење је настављено на Личком прелу које је водио Ђорђе Стојсављевић и Жарко Шепа испред Еко чуваркуће Велика Попина са пјесмама, скечевима, и рецитацијама. Послије прела, испод шатора код школе пјевао је Миле Делија гдје су се Личани веселили до зоре.

За Илиндан 2. 8. одржана је служба, кум славе је био Ђорђе од мајке Анке и оца Миће Стојсављевић.

Како нам је рекао Сава Лукић поријеклом из Велике Попине, а живи у Владимировцу (општина Алибунар), никада до сада није било толико аутомобила за Илиндан у Великој Попини.

Дошли су из Америке, Стојсављевић Мирко, Грубишић Дуда, из Енглеске су дошли Обрад Новаковић, Вукомир Новаковић и Стојсављевић Ђорђе, Миле и Мики – рекао је Сава Лукић и додао да је по њему Миодраг Линта послао Српско коло намијењено побједничким екипама као и осталим гостима.

– Сви су радо узели новине, понио сам само 60 комада, и одмах раздијелио, сљедеће године носим много више – рекао је Сава Лукић.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар