У Лушци Паланци, по други пут за редом, одржани су Подгрмечки књижевни сусрети

 

СУСРЕТИ КОЈИ ПРЕРАСТАЈУ У ТРАДИЦИЈУ


„Благо оном ко може путовати без освртања, ко може спавати мирним сном, благо мени што имам вас, драге људе мога завичаја, драге Подгрмечлије“, рекао је, у уводној ријечи, др Васо Предојевић, модератор ових сусрета и један од иницијатора њиховог одржавања, обраћајући се пјесницима и посјетиоцима. Предојевић је истакао да су писци прошле године бацили добро сјеме и оно је клијало и зато се поново одржавају други књижевни сусрети подгрмечких стваралаца, на којима учествује 11 писаца. Поздравио је и уважене госте, међу којима и начелника општине Сански Мост, Фариса Хасанбеговића и предсједавајућу општинског вијећа Сански Мост, Десанку Миљевић.

Васо Предојевић је нагласио да је прије почетка књижевних сусрета, у Културном дому у Лушци Паланци, изнад просторија у којима се одржава овај скуп, отворена и библиотека подгрмечких писаца. Нагласио је да је обиљежено и 120 година постојања основне школе у овој варошици.

„Изузетна ми је част да могу поздравити, представити и најавити, наше кљижевне ствараоце, а прије свега, људе нашег завичаја који вечерас, са пуно љубави, наступају пред својим Подгрмечлијама“, истакао је др Предојевић, а затим их представио.

По двије своје пјесме, на овим сусретима, говорили су Гојко Мандић, Сански Мост, Михајло Орловић, Босански Милановац, Јован Шекеровић, Дубовик, Ђуро Тркуља, Копривна, Борислав Тешић, Сански Мост, Драго Врућинић, Јелашиновци, Ђуро Ђука Агбаба, Бенаковац, Винко Пиљагић, Пиљагићи, Поткозарје, др Васо Предојевић, Предојевић Главица, као и Дане Ђелић који је сусрете отворио и свирањем на фрули.

Васо Предојевић, (80) родом из Предојевић Главице, брда изнад Лушци Паланке, сада живи у Љубљани, али није заборавио Подгрмеч и сјећа га се и кроз своје пјесме. Посљедња која је изашла из штампе је „Сањар на путу наде“, посвећена родном крају, а пар примјерака књиге поклонио је библиотеци, као и гостима књижевних сусрета. Подсјетио је и на велике подгрмечке књижевне ствараоце из претпрошлог и прошлог вијека. Најприје на Јову Г. Поповића који је стварао још прије 120 година, а умро врло млад у 21 години, говорећи стихове његове пјесме „Моја кућа“. Исто тако и на Јову Тонтића из Грдановаца, такође рано преминулог са само 35 љета, прочитавши стихове пјесме „Куће у Грдановацима“.

Биографија Јове Поповића и пјесма „Моја кућа“, налазе се у новоотвореној библиотеци, као и репринт књиге Јове Тонтића, чија су дјела сачували његова жена и син. Неспорно да је највећи од свих књижевника из овог краја Бранко Ћопић, рођен у 15 километара удаљеним Хашанима. Одломке из његових дјела, говорио је ученик осмог радзреда Александар Панић, поздрављен великим аплаузом свих присутних.

На крају програма предложено је да се на наредним, трећим Подгрмечким књижевним сусретима уведе нови модел, да буду представљена два књижевна ствараоца и њихов књижевни опус. Домаћини су најзаслужнијима додијелили захвалнице, а нови сусрет заказан је наредне године, почетком јула месеца.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

This is box title

ФАРИС ХАСАНБЕГОВИЋ, НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ САНСКИ МОСТ:
ПОДРЖАВАМ ОВАКВЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ, АЛИ БЕЗ ЈАЧАЊА ПРИВРЕДЕ НЕЋЕ НИ ЊИХ БИТИ


Обраћајући се присутнима, на крају ове манифестације, начелник општине Сански Мост, Фарис Хаснбеговић, рекао је да често иде на књижевне вечери Бошњака, да је неколико пута слушао Хрвате, а да му је ово први пут да слуша српске пјеснике.

„Сваки народ у БиХ се на неки начин осјећа као жртва и мање-више то се своди на исту причу на свим оваквим догађајима. Пјесници су данас отворили срце и говорили онако како то и осјећају. Ипак, ми живимо на једном простору када је у питању Паланка и Сански Мост, гдје имамо три народа и сви се надамо бољем сутра и нико, на неки начин није задовољан, са оним што имамо данас. Међитим, ма колико често имали осјећај да је потребно да радимо на свом српству, на свом бошњаштву, на своме хрватству, Лушци Паланка ће бити оваква каква јесте све до онога тренутка док у њој не буду били не велики Срби, не велики Бошњаци, већ велике фирме, велике компаније, предузећа“, рекао је Хасанбеговић.

„Имамо ситуацију да у Паланци нема довољно људи, нема Срба довољно. Било би добро да нас је пуно више. У Санском Мосту је све мање и Срба и Бошњака. Само 160 Хрвата тренутно живи у овом граду. Људи напуштају ове просторе, то су поразни подаци и зато имамо сви заједнички проблем. Како бисмо остали и опстали морамо да отварамо нове фирме. Поред тога што је општина дијелом учествовала у финансирању ових сусрета, што је добро, мој лични циљ је да у наредној години, двије, овдје отворимо 50-100 нових радних мјеста, јер без опстанка људи на овим просторима, плашим се да неће бити ни оваквих сусрета“, закључио је начелник општине Сански Мост, Фарис Хасанбеговић.

 

This is box title

ОТВОРЕНА БИБЛИОТЕКА ПОДРГМЕЧКИХ ПИСАЦА


Као увод у почетак манифестације Подгрмечких књижевних сусрета, Миљана Прошић, магистар психологије, свечано је отворила библиотеку подгрмечких писаца.

Непосредно прије отварања, Прошићева се, у кратком говору, посебно захвалила Миланку Инђићу-Тубићу, што је опремио просторије библиотеке. Истакла је да догодине очекује потпуно функционалну библиотеку подгрмечких писаца, са много већим фундусом књига, а да то првенствено зависи од руководства Мјесне заједнице Лушци Паланка. Уколико они укључе у свој програм донаторе и државу, несумњиво да ће се овај циљ реализовати.

Миљана Прошић се захвалила свим дародавцима књига, између осталих, и Удружењу Срба из општина Босанске Крајине у Федерацији БиХ, који су поклонили више од 70 примјерка међу којима и њихово издање Босанска крајина и Далматинска загора (прилог за историју).

Након тога, сви присутни су обишли просторије библиотеке, погледали са чиме тренутно располаже и обећали да ће свако, у границама својих могућности, да учини све да, већ на наредним сусретима, ова просторија буде испуњена новом библиотечком грађом.

 

Нема коментара

Напишите коментар