Одржано традиционално 13. Вече Змијањаца у Каћу

Змијањци и пријатељи окупили су се 22. фебруара у ресторану Оморика у Каћу. Ресторан је био пун, било је присутно преко 500 гостију, већ од самог почетка могло се наслутити весело вече.

Завичајно удружење Змијањe је организатор ове вечери, те овом приликом окупља старе пријатеље и комшије, рођаке, али и ово је уједно прилика и за склапање нових познанстава.

Отац Илија Проле је молитвом благословио ово вече.

– Ми се овдје сабирамо да сачувамо завичај од заборава, да видимо кумове, пријатеље, и да не дозволимо да прашина заборава падне на нашу савијест и наше душе.

Ђорђе Пантелић, предсједник ЗУ Змијање поздравио је госте и његов излазак је изазвао громогласан аплауз.

Гост из Републике Српске Недељко Чубриловић предсједник Народне скупштине РС је навео да је у Републици Српској још као у вријеме Петра Кочића, па се не зна је ли земља царска или спахијска.

– Сигуран сам да ће ова генерација Срба знати да се избори, да се више никада не деси да имамо све своје, а да не знамо чија је земља. Република Српска сада има и несебичну помоћ Србије, а вјерујем да су томе допринијели и предсједник Вучић и предсједник Додик – рекао је Чубриловић и додао да увијек са задовољством долази у Каћ гдје сретне драге људе.

Недељко Чубриловић је позвао на слогу и јединство, с вјером да ће Република Српска и Србија остати заувијек заједно, а поготово Змијањци.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић није крио задовољство што је на Вечери Змијањаца и што је Нови Сад као нови дом многих прекодринских Срба, постао само богатији.

– Ви сте својим трудом и радом, као и ваши очеви, синови и ћерке учинили да Нови Сад постане већи, богатији и снажнији град. Забрањују ћирилицу, српску нам цркву нападају, хоће да избришу готово свуда наше име и презиме, нема мјеста гдје нисмо угрожени иако никада нисмо водили мирнију политику као сада. Само вас једно молим, толико смо се пута дијелили по разним питањима, данас немамо права да се дијелимо око кључних питања, због наше дјеце и унука – рекао је Вучевић и поручио Змијањцима да буду достојни потомци великог Кочића , Змијања и чувари традиције.

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону скупштине Србије поздравио је Змијањце као њихов велики пријатељ, гдје се како је и сам рекао осјећа као међу најрођенијима.

– Наш народ се често налазио пред великим,искушењима, борио се за опстанак. Морамо да јачамо духовно јединство српског народа, да чувамо своје писмо – ћирилицу и славимо славу. Немојте никада заборавити наше страдале сународнике из Првог свјетског рата, непојмљиви геноцид за вријеме Независне Државе Хрватске, трагичне догађаје и етничка чишћења деведесетих година – рекао је Линта.

Линта је додао да се морамо још јаче и снажније борити у међународним оквирима за истину шта се стварно дешавало деведесетих година прошлог вијека. Ипак од свега најважније је да се међусобно уважавамо, помажемо једни другима, опраштамо и на тај начин ћемо бити достојни наших дједова и прадједова.

 

Душко Ћутило директор Фонда за помоћ избјеглим и расељеним лицима је нагласио колико су завичајна удружења важна јер представљају мост између свих наших завичаја.

– Покрајински фонд је са Завичајним удружењем Змијање имао одличну сарадњу, увијек ћемо бити ваша сигурна подршка. Очекујем да наш сљедећи сусрет буде на Кочићевом Змијању и зато је важно да ова друштва постоје.

Наступили су гуслар Жељко Хајдер, гуслар Витомир Вулин, КУД Младен Стојановић из Бачког Јарка.

Пјесник из Трамошње Миле Јовишић је у својим пјесмама пренио своју љубав према селу, једну пјесму је посветио и вољеном и цијењеном свештенику свих Змијањаца Илији Проле.

Пјесник Ђорђо Куриџа прије читања својих стихова упутио је присутнима поздраве у име ЗУ Срба поријеклом из Босне и Херцеговине Петар Кочић из Апатина које траје већ 20 година.

На вечери Змијањаца се могла и купити књига професора Здравка Малбаше Први српски кодекс дипломатикус.

Послије уводног дијела програма, настављено је весеље и музика. Стихови  о завичају су се низали, могли су се видјети срдачни поздрави и загрљаји. Дружење пријатеља, рођака, земљака је трајало до раних јутарњих часова.

Ово дружење су увеличали и други званични гости  као и побратими Јањани.

А многи су отишли и богатији кући за освојену награду на томболи.

 

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар