slavonsko vece 1

ОДРЖАНО ТРЕЋЕ ЗАВИЧАЈНО ВЕЧЕ СЛАВОНАЦА У БЕОГРАДУ

Завичајно удружење „Славонија у срцу“ организовало је, у сали ресторана Холивуд на Лединама (Нови Београд), треће по реду вече Славонаца у Београду, које је окупило око 600 земљака. Вече је организовано у суботу 9. априла 2016. године. Присутне су поздравиo замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта који је у свом обраћању, између осталог, рекао да је био у посјети генералу Ђукићу и капетану Драгану који се неправедно налазе у сплитском затвору и позвао присутне да их поздраве великим аплаузом. Поред тога, Линта је присутне земљаке информисао о акцији евидентирања уништене, отете и друге имовине и позвао их да попуне образац који се налази на сајту Савеза Срба из региона. У званичном дјелу програма наступила је мушка и женска секција изворне групе „Славонија у срцу“. Многобројне појетиоце забављао је оркестар „Црни Бисери“.

Циљ удружењa је, по рјечима предсjедника скупштине Сава Лазића да сачувамо обичаје традицију, културу, нашу народну ношњу, јединствен мелос и игре које су формиране током 500 година боравка српског народа на простору Славоније. Наше фолклорне игре потпуно су јединствене: тарабан, логовац, кукуњешће и коленике. Желимо да пјесме и игре, као и славонску српску народну ношњу заштитимо код Унеска као нематеријално културно добро.

По чему се разликује ношња славонских Срба објаснио је секретар удружења и шеф Изворне групе „Славонија у срцу“ Милан Милаковић.

– Данас је тешко направити такву ношњу јер се нигдје не може набавити прави конац. Ријеч је о црвеном концу познатијем као мавез који не блиједи. Специфичан је материјал и ткање. Српска славонска ношња подразумијева мараму које друге етничке групе не користе, као и потпуно другачије сукње. Протјеривањем Срба из Славоније ове ношње су нестале. У склопу нашег удружења успјели смо да окупимо људе који су сачували старе ношње и у овом тренутку бројимо 30 чланова. Неке наше ношње старе су и 200 година, па их не смијемо облачити јер постоји ризик да се распадну.

Председник Удружења Миодраг Жарковић каже да Славонци не чекају годишње дружење. Свако суботње поподне виђају се у локалу Слапови код Тошиног бунара.

– Окупљамо се овдје јер је у близини железничка станица, па брзо стигну земљаци из околних мјеста. Били смо као гости на вечери Крајишника у Бањалуци, учествовали смо у нашим народним ношњама у чувеном новосадском колу за Гинисову књигу рекорда. Тежња нам је да привучемо што више младих и да од њих формирамо фоклорно друштво. Међу редовним активностима је и обилазак гроба нашег патријарха Павла који је наш рођени Славонац. Сви заинтересовани најбрже нас могу пронаћи позивом на телефон 063 258 225, 065 226 1002 или преко фејсбук групе Славонија у срцу.

Трифко Ћоровић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2755″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1460580893770″]
Нема коментара

Напишите коментар