Одржано вече Славонаца у Београду

 

Славонијо моја


Славонци су се окупили 23.марта 2019. године у Двору Александар на Лединама. Како то и увијек бива код Славонаца пјесма и плес нису престајали. Тако да су се микрофона латили Славољуб Алексић, Јелена Зјалић, Ђорђе Мачак и Драгослав Лукић, све уз пратњу оркестра Милана Џодана.

Наступила је и женска и мушка пјевачка група Удружења Славонаца, а гостовала им је Изворна група Кордун из Инђије. Играло се криво коло, логовац, бећарац и наравно тарабан.

 

Славко Симеуновић: Славонци су поштен и вриједан народ


Разговарали смо са почасним предсједником проф. др Славком Симеуновићем који је сада почасни предсједник, а дуго година је био предсједник Завичајног  удружења Славонаца.

– То је дуга традиција у послијератном времену, гдје су наши ратници били предсједници, а Удружење у Хотелу Југославија. Ту је један од легендарних комаданата 12. Славонске, генерал Дако Пуач био предсједник – рекао је др Славко Симеуновић и додао како је Удружење имало кратку паузу деведесетих и послије ратних дешавања наставило са радом.

Славко Симеуновић се осврнуо и на подјелу Славонаца, јер је Удружење дуго година било јединствено .

– Надам се да ће поново да се уједини и да буде цјелина, због тога сам и дошао да би сви били заједно, и да се сјећамо Славоније – рекао је др Славко Симеуновић који је још као студент из славонског села Кујник дошао у Београд гдје је завршио Медицински факултет, на усавршавање је ишао у Америку, радио као професор на Медицинском факултету, а сада је власник  Поликлинике ПРОФМЕДИКА Симеуновић.

– Славонци су поштен и вриједан народ, а и сви Крајишници су врло поштени, вриједни и радни. То се одмах видјело јер су свили своје породице, остварили и капитал и куће. Мислим да нису обрукали свој завичај – рекао је др Славко Симеуновић.

Организатори су се захвалили и спонзорима.

ПТР Рoки из Путинаца, чији је власник обраћајући се присутним гостима позвао све Славонце и пријатеље да дођу на Штрапаријаду. Ова манифестација се одржава у августу мјесецу у мјесту Жарковац код Руме.

Ауто пријевозник Џодан Љубиша из Старе Пазове и другим спонзорима који су жељели да остану анонимни.

Посебну захвалност дугују  почасном члану Дмитру Мићи Јовићу коме даљина није препрека да помаже своје Завичајно удружење Славонаца.

 

Зорислав Шимић: Сваке године ћемо доводити госте из Славоније


Предсједник Удружења Зорислав Шимић се захвалио члановима Удружења који с ентузијазмом учествују у припреми Друштва за јавне наступе, попут манифестације Славонско вече, Бећар фест и др.

Захвалницу је добила  Јелена Ласовић члан Удружења и спонзор који је помогао издавање цд-а, Вида Зец, Јелена Зјалић-Јеленче за вишегодишњу сарадњу и учешће на Славонској вечери.

Зорислав Шимић је најавио да ће и слиједеће године наставити праксу да им сваке године у госте дође по једно  српско културно-умјетничко друштво из Славоније.

– Ове године нам је дошла Јелена Зјалић Јеленче из села Гређани код Окучана. Снимила је двије пјесме дан прије Славонске вечери и спрема се за такмичарски фестивал у Београду. Задњи пут је наступила с пјесмом Славонка – рекао нам је Зорислав Шимић.

Како је рекао Зорислав Шимић суштина Славонске вечери је дружење, повезивање Славонаца како би лакше пребродили све недаће које су их задесиле.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар