Одржано завичајно вече Дрварчана у Београду

Дрварчани који живе у Београду више од две деценије се окупљају на завичајним вечерима у организацији Удружења  Дрварчана, па је тако било и ове године, 11. октобра у хотелу „Југославија“.

Вече је отворила група „Капи завичаја“ који су својом пјесмом вратили сјећања онима који су још деведесетих у избјеглиштву напустили свој родни крај. На почетку програма, присутнима се обратио предсjедник Удружења Дрварчана у Београду Стеван Бањац који је изразио задовољство редовним одзивом Дрварчана, и истакао циљ заједничког рада у Удружењу, а то је да се друже, помажу једни друге, а такође да помогну свој родни крај колико то могу.

„Као завичајно непрофитно и нестраначко удружење грађана своје активности  смо у 2019. години усмјерили  на културно-просвјетну сарадњу са завичајем па је тако  између осталог ове године  реализована  акција набавке књига за библиотеку Основне школе “Дрвар”,набавке роло завјеса за вртић “Мајка храброст” ,те реализацију националне екскурзије за ђаке Основне школе “Дрвар” и предавање професора Др.Милорада Дешића на тему “Српски језик и ћирилица данас”  које је било намјењено наставницима српског језика и ученицима школа Дрвара и околних мјеста. Удружење нема амбиција да се бави политиком ,али има амбиција да окупља Дрварчане и њихове пријатеље са идејом да помогнемо првенствено дјеци у нашем завичају“, рекао је Бањац истичући да  Удружења грађана  немају велику моћ и утицај, али ће као становници и грађани Републике Србије апеловати и тражити  од надлежних државних органа да се сваке године више и озбиљније укључе у проблематику живота Срба у Федерацији БиХ.

-С тим у вези поздрављамо и врло смо захвални  предсједнику Вучићу и Влади Републике Србије на помоћи коју су прошле и ове године упутили у Дрвар  и остале општине у Босанској Крајини , али истовремено сматрамо да је  вријеме да Република Србија  конституише и оформи једно стално државно тијело или канцеларију које ће се озбиљно ,плански и систематски бавити проблемима Срба у Федерацији БиХ и региону јер само на тај начин може се спријечити  евидентан и неумољив  тренд нестајања Срба у Федерацији. Ми ћемо као грађани Републике Србије  увијек бити уз нашу државу и увијек бити спремни да се укључимо у акције које се тичу помоћи нашем завичају ,али истовремено  очекујемо од наших земљака, рођака и пријатеља који живе у Дрвару да они креирају здраве акције и иницијативе  у које ћемо се ми укључивати , а које ће допринијети бољем и квалитетнијем животу нашег народа у Дрвару и околини“, поручио је Бањац.

Скупу је присуствовао предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

„ Дрварчани су, као и други Срби из западно- крајишких општина и шире протјерани са својих огњишта, десили су им се бројни злочини, али су ипак наставили даље свој живот, неки у Србији и Републици Српској, а неки у другим земљама, док се један значајан број вратио у свој завичај. Међутим иако је почетком двијехиљадитих година изгледало да ће Дрвар бити скоро исти по броју становника као и прије рата, започео је последњих година процес исељавања. Због тога је помоћ народу Дрвара, која је стигла од Србије и предсједника Вучића у овом моменту, важна“, навео је Линта.  Он је посебно истакао да је потребно да Србија оснује Министарство за Србе у региону које би се се свакодневно и систематски бавило рјешавањем бројних проблема Срба у Федерацији, Хрватској и другим државама региона.

Гости завичајне вечери Дрварчана били су још и представници Удружења Дрварчана из Бања Луке и Новог Сада, као и Завичајног Удружења Срб из Београда, Удржења Граховљана и пријатеља Грахова из Београда, Удружења Петровчана, Удружења Огњена Марија Ливањска и Удружења Гламочана из Београда.

За „Српско коло“ говорио је члан Управног одбора Удружења Дрварчана из Новог Сада Петар Видаковић који је истакао да за скоро деценију свог рада Удружење спроводи бројне хуманитарне  активности са акцентом на помоћи родном крају и људима из Дрвара којима је та помоћ најпотребнија.

„ Ми Дрварчани се посјећујемо  од Београда, преко Новог Сада, Бања Луке па до Дрвара. Имамо своја периодична дружења у свим овим градовима, али најдраже нам је кад се окупимо у родном крају. Тако је било у септембру на планини Клековача код Дрвара, гдје смо читав викенд имали дружење. Осим завичајних вечери, организујемо и ликовне колоније где су уметници из Војводине одлазили у Дрвар, а затим те слике продавали и новац од продаје давали у хуманитарне сврхе за помоћ породицама у Дрвару. Помагали смо и спортске манифестације у Дрвару, затим угостили смо дјецу из завичаја на ексурзији у Новом Саду… Дакле цјелокупан рад усмјерен је на помоћ Дрвару. Наш циљ јесте да се окупљамо, да нове младе генерације се упознају и знају ко су, одакле су и да сви заједно радимо на очувању  културне баштине свога завичаја“, објаснио је Видаковић.

Својом пјесмом и раскошним гласом Дрварчане је одушевила оснивач и руководилац етно пјевачке групе „Царза“ из Дрвара Неда Тодоровић која је за ову прилику специјално дошла из Дрвара.

„Остале чланице су биле спријечене да дођу и жао нам је због тога, јер смо редован гост на завичајним вечерима код наших земљака у Београду. Представници Удружења су били код нас на нашем недавном концерту у Дрвару и са њима одлично сарађујемо“, рекла је Неда која за себе каже да се пјевањем бави аматерски иако је наступ доказао да је велики професионалац када је тно пјевање у питању.

„Пјевањем се бавим 17 година. Након избјеглиштва у Бања Луку, када сам се вратила у Дрвар,  почела сам у оквиру КУД- а Мире Лукач. Љубав према традицији, изворном пјевању карактеристичном за крајишке крајеве привукла сам  и једну млађу групу дјевојака и дјечака средњошколског узраста углавном и тако смо се осамосталили и већ три године заједнички наступамо. Назив групе „Царза“ је симболичан с обзиром да је царза назив дијела наше женске Уначке ношње, сукње, која је направљена од вуне и специфична је за наш Дрварски крај“, објаснила је Неда говорећи о условима рада своје групе.

„Тешки су услови, финансије су отежавајућа околност за опстанак али ми имамо снажну вољу.Нашем осамостаљивању изван КУД-а у коме смо наступали допринела је и подршка КУД- а Извор из Накова Кикинда, са којима дуго сарађујемо. Слиједом околности са њима смо потписали повељу о сарадњи и пријатељству поводом чега смо одржали заједнички концерт у порти храма светог Саве у Дрвару уз благослов његовог преосвештенства епископа Бихаћко- Петровачког и Рмањског господина Сергија“, испричала је Неда уз напомену да назив концерта „Вера, нада и љубав“ такође има симболику јер је концерт одржан 28. септембра, а истоимени православни празник је 30. септембра.

„Утисци публике су феноменални, што нам је мотивација да наставимо да чувамо традицију уз љубав, вјеру и наду“, закључила је Неда Тодоровић.

Своје поздраве и писмо Дрварчанима у Београду послале су начелница општине Дрвар Душица Рунић, као и начелница Источног Дрвара Милка Иванковић, које нису биле у могућности да присуствују скупу.

У наставку завичајне вечери Дрварчане је забављао бенд „Браћа Вашалић“ из Дрвара.

Водитељка програма била је Невенка Даниловић.

 

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар