Околић: Одлука Уставног суда имаће велике посљедице за ОС БиХ

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић оцијенио је да ће одлука Уставног суда БиХ, којом се практично одобрава ношење брада у војсци, имати велике посљедице по Оружане снаге БиХ, јер се начин њиховог функционисања мијења политичким одлукама.

Околић је подсјетио да ангажман у Оружаним снагама није обавезна служба, већ се у њу долази добровољно и прихватају се правила која су прописана.

– Сад очигледно свако може да намеће своја правила. Ипак, браде се неће носити још неко вријеме док се не измијене правилници. Видјећемо и ко ће да мјери браде и какве ће браде сад жељети да носе – рекао је Околић за „Вечерње новости“.

Говорећи о позитивном одговору Уставног суда БиХ на апелацију лидера СДА Бакира Изетбеговића, експерт за безбједност Џевад Галијашевић је указао да се ту брада не помиње као естетски, већ као вјерски детаљ, јер је познато да је као симбол носе вехабије, муџахедини и други радикални исламисти.

– Ова одлука је јасна порука ЕУ да ће у срцу Европе сада имати исламску армију. Изетбеговић је испунио сан свих муслимана у БиХ, а поготово радикалних, који су чекали дан када ће вехабије командовати војском БиХ – оцијенио је Галијашевић.

Он је указао да Срби и Хрвати сигурно „неће примати команде од брадатих вехабија“.

Према његовој оцјени, због тога на ову одлуку може да се гледа и тако да је Изетбеговић подржао распад Оружаних снага БиХ на три дијела и да је дошло вријеме да сваки народ добије своју војску.

– Тако је написано и у Дејтонском споразуму – закључио је Галијашевић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар