АКТУЕЛНО:

Опјевана страдања Крајишника на новом ЦД-у оперске умјетнице Тање Андријић

Талентована оперска и концертна умјетница мр Тања Андријић представила је публици свој нови цд Музички траг, у кући Краља Петра Карађорђевића.

ЦД Музички траг представља сабрана дјела вокалне лирике, љубавна, елегична и комична тематика у вокалним дјелима композитора Александра С. Вујића, Ивана Бркљачића, Светислава Божића, Дејана Деспића и Маје ле Ру Обрадовић, као и духовна и отаџбинска тематика у дјелима Мирољуба Аранђеловића Расинског и Душана Трбојевића.

Пјесма Зрак Лазарице Мирољуба Аранђеловића Расинског посвећена је обиљежавању 630 година од Косовске битке, а композиција Господе, жртве помилуј, Маријина бол, и Нека се чедо роди истог композитора представљају тематику страдања и прогона српског народа са територије Републике Српске Крајине. По идеји др Владе Батноћића текст за ове нумере написала је Миланка Берковић.

Др Владо Батножић је честитао Андријићевој на новом ЦД-у и захвалио се општини Савски венац која је помогла при реализацији овог ЦД-а.

Представници Крајишке академије наука и умјетности поручили су да овај музички догађај треба да послужи као примјер.

Предсједник Културне заједнице Крајине Жељко Кукић истакао је одличну сарадњу Крајишника са Тањом Андријић.

– Тек ћемо велика дјела направити на част српском народу – рекао је Жељко Кукић и подсјетио све на крајишку оперу Седра коју је такође изводила Тања Андријић, по идеји Владе Батножића.

Подршку су пружили и из општине Савски венац, и њихов представник Дејан Герић, члан Вијећа.

У данашње вријеме није лако реализовати пројекте умјетничке музике, ипак Андријићева је успјела да свој привреде крају. То свакако није било лако, али наглашава да је имала подршку пријатеља.

– То је један велики труд и рад. Почевши само од бирократије, припреме, вјежбање, снимање у студију,  организације промоције… И овим путем се захваљујем ГО Савски венац, СОКОЈУ, Фонду за културна давања, Умјетничкој и музичкој радионици Џими, директору Завода за здравствену заштиту здравља Жељезница Србије Влади Батножићу и предсједнику КЗК Жељку Кукићу.

Андријићева жели да остави траг будућим генерацијама, деци која ће се бавити соло пјевањем, да остави нешто српско.

– Ми цијенимо и етно и фолклор, али желим да представим свијету да и Срби имају оперу, умјетничка дјела. Вољела бих да ове композице везане за страдања српског народа доживе већу медијску подршку. Треба да се боримо за оно наше национално и традиционално.

Присутне су поздравили и Маја ле Ру Обрадовић, Мирољуб Аранђеловић Расински, син Дејана Деспића, Миланка Берковић, Миленко Мацура помоћник министра културе.

Тања Андријић оперска и концертна умјетница добитница је награда Златни беочуг, и Златна значка од Културно-просвјетне заједнице Србије, добитница је Ордена У знак сјећања на вишегодишња мисионарска и просветитељска залагања у Санкт Петербургу, лауреат на међународним и државним такмичењима, члан је Крајишке академије наука и мјетности, оснивач је и предсједник Удружења Хор краљица Марија, члан Удружења Музичких уметника Србије, наставник соло певања у Музичкој школи Мокрањац.

 

Као оперска певачица наступала је у многобројним операма, Берлинској, Лајпциг, Салзбуршки фестивал, у Народном позоришту у Београду и Македонском театру у Скопљу. Одржала је солистичке концерте са умјетницима из Бољшој театра, солистима Војног хора Александров из Москве и солистима Руског козака.

Објавила је чеитри ЦД-а Звездане ноте, Suoni aeterni, Најлепше арије, и ЦД Музички траг за издавачку кућу Симфонијета Београд.

Учествовала је у премијерном извођењу опере Седра композитора Мирољуба Аранђеловића Расинског, по идеји Владе Батножића.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар