АКТУЕЛНО:

Осјечки Срби одали пошту Јосипу Рајхлу Киру

У знак сећања на Јосипа Рајхла Кира, Горана Зобунџију и Милана Кнежевића убијене у заседи коју су 1. јула 1991. године хрватски екстремисти поставили у селу Тења недалеко од Осијека, Веће српске националне мањине града Осијека организовало је комеморативни скуп на месту где се пре 33 године тај злочин одиграо.

На овај корак Веће српске националне мањине Осијека одлучило се како би се од заборава сачувала успомена на Јосипа Рајхла Кира, човека који се, у време када су многи желели рат, борио да сачува мир међу Хрватима и Србима. Неколицина окупљених положило је венац и цвеће на месту на ком је поред Рајхл Кира страдало још тројица Срба. Двојицу од њих, потпредседника осјечког Градског већа Горана Зобунџију и градског већника Милана Кнежевића задесила је иста судбина као и Рајхл Кира, док је Мирко Тубић, који је такође био у колима на које је пуцано рафалном паљбом, тешко рањен.

 

Непосредни извршилац овог злочина био је хрватски полицајац Антун Гудељ док налогодавац атентата до данас није откривен и осуђен иако су многи упирали прсте у људе из самог политичког врха тадашњег Осијека.

 

– Да на овом месту данас и убудуће одајемо пошту људима који су овде убијени одлучили смо се зато што су особе попут Кира, Зобунџије, Кнежевића и Тубића данас маргинализоване. То су људи који су се борили за миран начин решавања сукоба који се овде разбуктавао између Хрвата и Срба и који су ту борбу платили животом  – рекао је том приликом председник осјечког ВСНМ-а Давид Бркић.

 

О својој намери Веће је обавестило и Кирову удовицу Јадранку Рајх Кир, али је она због нарушеног здравља одбила да им се придружи.

 

– Био је то мој први контакт са госпођом Рајхл Кир која је поздравила нашу намеру и изразила задовољство што се млади људи интересују за судбину њеног супруга и људи који су заједно с њим смртно страдали, али због здравствених разлога и огорчења због пуштања на условну слободу убице њеног мужа, пре само неколико дана, није могла да нам се данас овде придружи – објашњава Бркић.

Намера осјечког ВСНМ-а је да се на месту овог злочина и убудуће редовно окупљају, али у виду имају још неке активности када је реч о Јосипу Рајхлу Киру.

 

– Било би важно да се Јосипу Рајхлу Киру и тројици наших људи подигне достојан споменик и да у Тењи добију једну улицу, иако у самом Осијеку једна од улица носи Кирово име, а док се то не деси ми ћемо чувати сећање на ове људе – поручио је председник осјечког српског мањинског већа.

 

Члановима Већа су се на комеморацији придружили и представници Српског народног већа из Загреба који су ранијих година неколико пута и сами долазили у Тењу на исто место.

 

– Младима данас у Хрватској теме које се односе на рат више нису нарочит предмет интереса и лично мислим да тако и треба да буде, међутим, учење о ратовима на нашим просторима је и даље јако важно и треба преиспитивати на који начин се то чини. Уместо да се говори о ратним победама, о томе ко је победник, а ко жртва, ко је кога нађачао, ко је победио у послератном надметању које и дан данас траје, мислим да се више треба говорити о помирењу, о међусобном разумевању и о томе до каквог зла доводе ратови. Јосип Рајхл Кир је један од истинских хероја ове државе и он је заслужио да, када је реч о том рату, буде једна од прича на којој треба да буде нагласак као пример човека који је настојао да уради све што је у његовој моћи да се рат избегне. Таквих прича је у овом последњем рату било много, међутим, медијски и политички нагласак још увек није на њима него на неким другим стварима које врло често служе неким опцијама за другачији политички садржај или за нека политичка разрачунавања – рекла је Јелена Несторовић која је у име СНВ-а била присутна на овој комеморацији.

 

Након што су положили венац и цвеће на месту погибије Кира, Зобунџије и Кнежевића и Тубићевог рањавања, чланови осјечког ВСНМ-а окупили су се у српској кући у Тењу где је Давид Бркић још једном подсетио на околности овог злочина, као и свега што се након њега догађало. Подсетио је и на чињеницу да се злочин догодио испред куће Радослава Ратковића, јединог преживелог Србина тзв. „Операције селотејп“ у којој је свирепо мучено и касније убијено 10 осјечких Срба. Ратковић је преживео иако му је пуцано у главу да би касније био бачен у Драву.

Аутор: Славко Бубало

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар