Оскрнављено спомен – обиљежје жртвама усташког терора у Кусоњама

Непознати починилац у вечерњим сатима 19. децембра покушао је разбити спомен-плочу и оскрнавити мјесто страдања Срба у Другом свјетском рату у селу Кусоње код Пакраца. По исказима свједока, вандал је донесеним каменом разбијао плочу све док га мјештани који живе у близини нису зауставили виком, након чега се удаљио.

Спомен-плоча налази се на мјесту бунара у који су побацани посмртни остаци 156 жртава покоља почињеног 13. августа 1942. године. Тог дана у Кусоњама је страдало укупно 520 српских цивила, што мјештана, што избјеглица с подручја око Козаре.

– Вијеће српске националне мањине Пожешко-славонске жупанија најоштрије осуђује вандалски чин појединаца у вјери да се овакви догађаји више неће понављати. Истичемо наду да овакви неразумни поступци неће угрозити квалитетан ниво међуљудских и међунационалних односа у Кусоњама и Пакрацу – рекао је предсједник Вијећа Никола Ивановић за „Портал Новости“.

У изјави за Новости Ивановић је истакнуо да је случај пријављен полицији која је потом изишла на терен.

– Вандалски акт највјеројатније је реакција на комеморацију одржану 14. децембра поводом Дана страдања и егзодуса Срба западне Славоније и Билогоре, који заједнички организирају сва четири ВСНМ-а западне Славоније, сваке године у другој жупанији – закључио је он.

Текст преузет са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар