Осми сабор братства Кура(ј)ица из села Плавно код Книна

У ресторану Грујин салаш у Шапцу 11. новембра окупиле су се Кура(ј)ице на Осмом сабору Кура(ј)ица.

На самом почетку окупљања одржали су минут ћутања свим страдалима у Првом свјетском рату јер је управо 11. новембар Дан побједе. Такође, сјетили су се и јунака са Цера и Дрине који дадоше своје животе за отаџбину под командом легендарног војводе Степе Степановића.

Предсједник Осмог сабора Кура(ј)ица Здравко Кураица пожелио је свима присутнима пријатно и лијепо вече, поготово онима који су први пут на Сабору.

– Драго ми је што има доста младих и надам се да ће наставити оно што смо ми започели прије 10 година.

Милорад Кураица наводи да братство Кура(ј)ица није најбројније у Плавну, али су хомогени и труде се да одржавају добре односе, те са задовољством најавио документарни флим о Кураицама.

Након погледаног филма присутне је поздравила академик проф. др Радмила Тонковић која се захвалила на позиву и навела да Милорада Кураицу познаје двије године.

– То је човјек велике ерудиције, родољуб, човјекољуб и ради диван патриотски посао са својом изложбом Знаменити Срби Далмације. Иако нисам из вашег краја одлучила сам да максимално помогнем господину Кураици тако да ми сада са његовом изложбом имамо велике турнеје.

Тонковићева је директни потомак Милоша Војиновића, сестрића цара Душана, и о томе пише у својој  17. књизи Србски Дубровник и залеђе.

– Немојте да заборавите да је Далмација била српска прије примања хришћанства, тамо су живјели Срби као племе и сва Далмација и залеђе, Херцеговина су били српски, а послије и православни.

Средоје Топаловић прочитао је стихове своје пјесме о Доситеју Обрадовићу. Душанка и Душан Љубичић из Врбаса  извели су двије пјесме Носталгија или Повратак у Далмацију ауторке Јагоде Тодоровић и  Здравица Доситеју  Обрадовичу у Тријесту от Глише Терлаича Бачванина.

Како је за Српско коло рекао мг Милорад Кураица сабор је протекао у веома лијепој и радосној атмосфери.

– На Сабору окупили смо се ми Кура/ј/ице, наши рођаци, комшије, кумови, пријатељи, зетови… Једном ријечју – много добрих људи на једном мјесту. За нас из Организационог одбора дружење је успјешно организовано, оправдало очекивања и неопходно је и потребно оваква дружења наставити и сљедећих година, бар док се банер не „истроши“.Хвала још једном свим саборашима, учесницима у програму, господину Грујићу, у чијем ресторану је одржан овај Сабор и наравно мојим Кура/ј/ицама члановима Организационог одбора.

Да би на Сабору било лијепо и незаборавно побринули су се Невен Нешо Вукас на клавијатурама и вокални солисти: Давор Олуић, Немања Стојиљковић и њихов комшија из Ра/д/љевца Никола Тинтор – Мађорац.

Госте Сабора увесељавала је и Светлана Томић познатија као Мала Цана.

Ове вечери посебно изненађење за Кура(ј)ице приредио је легенда српске народне музике Андрија Бајић.

– Андрија нас је и више него пријатно изненадио јер је написао и поклонио своју пјесму нашем братству. Заједно са Малом Цаном је исту отпјевао, премијерно. На лицу мјеста је ова пјесма већ названа „Химна братства Кура/ј/ица“.  Имамо грб, сада и химну! Браћа Бајић су велики пријатељи Братства Кура/ј/ица, Плавна код Книна, Книнске крајине и Крајине у цијелини.

– Изузетна је част братству Кура/ј/ица што је на овом Сабору била присутна и одржала дивну бесједу академик проф. др Радмила Тонковић. Присутни у сали су са дужном пажњом саслушали интересантан, родољубиви и поучни говор академика Радмиле, те на крају исти поздравили бурним и френетичним аплаузом. Имали смо сви заједно и велики разлог.

Планирано је и снимање двије пјесме о Кура(ј)ицама које ће у студију отпјевати Андрија Бајић.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар