Основана Фондација „Капетан Драган“ за помоћ неправедно осуђеним  Србима

ДУГУЈЕМО ПОМОЋ НАШИМ СУНАРОДНИЦИМА

На 29-ту годишњицу постојања „Фонда Капетан Драган“ 18. септембра, основана је Фондација са истим именом за помоћ неправедно осуђеним Србима. Поред капетана Драгана на промоцији Фондације, говорили су и руководиоци социјалног, правног и  Сектора за културу, образовање и забаву и сектора дијаспоре. Присутнима се обратио и некадашњи секретар Фонда „Капетан Драган“ Саша Матејић, а водитељ Радомир Почуча најавио је покретање телевизије која ће се бавити радом фондације, али и културно-образовним програмом.

Окупљенима се обратио и предсједник Фондације Драган Васиљковић који је након изласка из хрватског казамата, гдје је 10 година робијао на основу лажних оптужби, одлучио да оснује фондацију за борбу за права наших неправедно осуђених сународника у цијелом свијету.

Након што је, у уводној ријечи, Радомир Почуча, који је водио конференцију за штампу, рекао да је преко 67 000 штићеника Фонда Капетан Драган примило 28 милиона долара,  од којих 14 хиљада дјеце, на те ријечи надовезао се капетан Драган.

„Морам да истакнем да је од тога било 2,5 хиљаде дјеце који су добили одређену помоћ након погибије њихових очева. Сада крећемо у велику активност фонда да помогнемо Србима који су у затворима и то нацистичким казаматима у 21. вијеку. Организација ће се такође бавити социјалном и цивилном заштитом и пружаће правну помоћ свим дискриминисаним и осуђеним припадницима нашег народа“, закључио је капетан Драган.

Затим је Драган Васиљковић представио своје сараднике, а међу првима се обратио пилот Драган Нижл, руководилац сектора за дијаспору. Нижл је истакао да ће се Фондација борити за сваког појединачног човјека који је неправедно заробљен, наводећи да су то угавном људи који труну у затворима и који су први стали у одбрану српског народа. „Никада им нисмо били потребнији и морамо наћи начина како да им помогнемо, не ријечима и папиоролошки него акцијом која ће бити видљива“, истакао је пилот Драган Нижл, дугогодишњи сарадник капетана Драгана.

Некада штићеница Фонда, а данас руководилац социјалног сектора Фондације Капетан Драган, Дивна Газибара истакла је да њен сектор помаже заједници у унапређивању положаја маргинализованих група и појединаца.

„Подстакнути сазнањима о неправди која је задесила Србе у Хрватској и окружењу чак и након рата који се никада није ни завршио и то на националној основи, Фондација Капетан Драган, послије три деценије од оснивања наставља своју дјелатност, али овог пута као помоћ Србима који су заробљени и за које Србија не зна, јер не живе на нашој територији – територији Републике Србије“, навела је Дивна Газибара, позивајући пријатеље и донаторе, као и све људе добре да својим временом и ресурсима помогну Србе у невољи.

Милица Вуковић руководилац правног сектора, истакла је да у оквиру овлашћења и обавеза из оснивачких аката Фондације, организује пружање правне помоћи ради остваривања и заштите појединачних и личних, судских, људских, мањинских и других права свим грађанима Србије, како у земљи тако и ван њене територије. Навела је да је то њихов задатак, да она има искуства из ранијег рада са капетаном Драганом и да је сигурна да ће ова фондација одиграти значајну улогу у помоћи нашим сународницима.

Ранко Горановић, руководилац сектора за културу, образовање и забаву, истакао је да ће циљ дјеловања овог дијела фондације бити промовисање родољубља.

Ријеч родољубље и сам појам родољубља код нас траје краће него кућни ред или филмска пројекција, од  14-16 часова. Родољубље не желимо да промовишемо гласом мржње, већ ће се наша властита телевизија бавити свим национаним мањинама, народима и вјерама. Учинићемо и да што више младих укључимо у овај програм, прије свих, оних који желе да својом креативношћиу покрену своје вршњаке, тако да у нашим програмима не користимо реченицу која вређа гледаоце“, рекао је, између осталог, Ранко Горановић.

На челу нове телевизије као главни и одговорни уредник налази се Радомир Почуча.

“Сва снага Фондације ће бити усмјерена да се изборимо са неправдом над Србима који робијају, а невини су. Једини грех им је што су Срби па зато труну по казаматима у свијету и биће то борба за сваког појединца. Организација ће се такође бавити социјалном и цивилном заштитом и пружаће правну помоћ свим дискриминисаним и осуђеним припадницима нашег народа“, рекао је Почуча.

Некадашњи генерални секретар Фонда Капетан Драган Саша Матејић, говорио је о својим искуствима док се налазио на том мјесту.

„Тада смо имали нерешене проблеме рањеника и њихових породица. Након те почетне популарности направили смо снажну организацију која је урадила феноменалне резултате, и не сумњам да ће и данашњи волонтери, као и ми некада, доћи до сличног циља. Биће то велики подстрек за младе да буду слободни и да нико не буде кажњаван и дискриминисан због своје националности “, навео је Матејић, и захвалио се свима који од оснивања Фонда, скоро 30 година, прате хуманитарне активности Капетана Драгана и његових сарадника.

По завршетку конференције за медије одржан је пригодан коктел на коме се расправљало о  даљим активностима Фондације и разматралае могућности на који начин то може најбоље да се изведе.

 

This is box title

КАПЕТАН ДРАГАН ПО ЗАВРШЕТКУ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА МЕДИЈЕ

“У свакој од бивших држава, као и у нашој јужној покрајини, било је више од 30 посто Срба, а онда је услиједило етничко чишћење. Исти модел се понавља и данас у Хрватској, на Косову и у Црној Гори. Не можемо више да окрећемо главу. Морамо да учимо од наших непријатеља. Морамо да упозоримо Европску унију на то јер се спроводе фашистички напади и нацистичке идеје на њеној територији“, рекао је капетан Драган.

„Ни један Србин не жели у такву Европу гдје су Срби осуђени без доказа, поготово у Хрватској. То је једна криминализована држава на свим нивоима, а ушла је у Европску унију“, рекао је Драган Васиљковић окупљеним новинарима, по завршетку званичног дијела конференције за штампу, наводећи да Европа треба да преузме одговорност и да осуди такве поступке и идеје. Као примјер навео је да у затвору „Лепоглава“ муче Србе неспавањем тако што се на сваких 60 минута пале свијетла и буде затвореници. То је у Европи строго забрањено свим конвенцијама, наводи капетан Драган.

 

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар