АКТУЕЛНО:

Основано Удружење Кордунаша, потомака и пријатеља Кордуна са сједиштем у Београду

У Великој сали општине Нови Београд 26. новембра Кордунаши су одржали сједницу оснивачке скупштине и основали Удружење Кордунаша, потомака и пријатеља Кордуна са сједиштем у Београду. За предсједника је изабран Петар Шаула, са ороченим мандатом на годину дана.

Чланови Оснивачке Скупштине током сједнице и проведене расправе, усвојили су програмске смјернице – циљеви и задаци за период  2022–2026. година, те основни нормативни акт СТАТУТ Удружења Кордуаша, потомака и пријатеља Кордуна.

У Управни одбор по функцији изабрани су: секретар Удуружења Милош Кнежевић, замјеници предсједника др Сњежана Михајловић, Милан  Јовановић, Зорка  Попов, предсједник Удружења Петар  Шаула, те  изабрани чланови Мирјана  Ђокић, Милић  Михајловић, мр Сузана  Стојановић, Божо  Бјелић,  Душан  Банда, Милан  Мркобрад, Милан  Рокнић, Тамара  Шаула, Иван  Пузовић  и Александар  Шапић.

По одржаној сједници оснивачке Скупштине, изабрани чланови Управног одбора и руководство Удружења, одржали су конституирајућу сједницу, те договорили предстојеће активности. Значајна активност у предстојећем периоду свакако је, стварање могућности заједничког дјеловања са удружењима у Београду, Новом Саду, Кљајићеву и Чонопљи који дјелују на сличним или истим програмским садржајима од ширег значаја за Кордунаше и завичај. Уз наведено, истакнута је неопходна организацијска помоћ Клубу навијача са Кордуна, како би до краја текуће године реализовали своје планске активности, истакнуто је на првој сједници Управног одбора.

Како је рекао предсједник Удружења Петар Шаула новоосновано Удружење остаје отворено за сарадњу са појединцима, групама и удружењима Кордунаша, те других Крајишких удружења, њихових потомака, пријатеља са добронамјерним приједлозима и личним ангажовањем у организовању очувања идентитета Срба Крајишника са простора Кордуна.  Посебан нагласак дат је на, очување и његовање нематеријалне културне баштине, традиције и обичаја, те обнову и заштиту материјалне културне баштине у завичају.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар