АКТУЕЛНО:

Откривен споменик страдалима у злочиначкој акцији „Бљесак“

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик открили су данас у Градишци спомен-обиљежје војницима и цивилима погинулим у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији „Бљесак“ на Западну Славонију 1. и 2. маја 1995. године.

Цвијановић и Додик су споменик за 1.241 погинуло лице српске националности из Западне Славоније открили заједно са градоначелником Градишке Зораном Аџићем и предсједником Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крстом Жарковићем.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је друштво дужно да се сјећа свих који су невино страдали у Западној Славонији.

 

Додик је истакао да за ратне злочине у Западној Славонији нико није одговарао, али да страдања попут овог никада не смијемо заборавити и да она треба да окупе све Србе око националног идентитета, Цркве, Српске и Србије.

На споменику пише: „Класје Западне Славоније ниче у пољима и висовима Републике Српске. Живот побјеђује“.

Откривању споменика присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, народни посланик Огњен Жмирић у име Народне скупштине Републике Српске, као и предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

Међу присутним били су и представници града Градишке, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, невладиних организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, као и Удружења протјераних Срба из Западне Славоније.

Градоначелник Градишке рекао је да споменик свједочи о егзодусу и геноциду над Србима који су на путу до „моста спаса“ тражили слободу.

– На том путу до слободе многи су остали и страдали. Пошаст једне идеологије да се обрачунају са Србима, да их истјерају са њихових вијековних огњишта, не смије бити заборављена и Рапублика Српска и Градишка одличиле су да овдје поставе монументални споменик који ће на то подсјећати и опомињати да не смијемо дозволити да нам се то поново догоди – рекао је Аџић.

Професорка Радана Станишљевић рекла је, приликом откривања споменика, да је у Градишци, на мјесту гдје је споменик постављен, проговорио живот умјесто смрти.

Након откривања споменика служен је помен погинулим, а потом положени вијенци и цвијеће.

Прије откривања споменика служен је парастос у цркви Покрова Пресвете Богородице.

Споменик за 1.241 погинуло лице српске националности из Западне Славоније од 1991. до 1995. године изграђен је недалеко од моста на ријеци Сави.

Око 16.000 припадника хрватских оружаних снага је 1. маја 1995. године напало 15.000 Срба у западној Славонији и око 4.000 војника Републике Српске Крајине, која је била под заштитом УН.

У операцији „Бљесак“ 1. и 2. маја 1995. године убијено је или се води као нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце.

За ове злочине нико није одговарао.

РТРС/СРНА

 

Нема коментара

Напишите коментар