Парастос српским жртвама у Трпињи

У Трпињи је у среду 26. августа одржан помен српским жртвама током рата деведесетих година у овом селу у близини Вуковара.

Сваке године на овај дан у цркви Вазнесења Господњег Трпињци се присећају сумештана страдалих у рату од 1991. до 1995. године. Након литургије, служен је парастос, а кољиво и обележја помена припремиле су породице погинулих Трпињаца.

– Само то сећање на наше најмилије, сама успомена на њих, представља наш израз љубави коју осећамо према њима, односно као што је и сама литургија сећање, тако и сећање на неког значи да је он вечно са нама – каже парох трпињски јереј Марко Шукунда.

Светом литургију предводио је јереј Срђан Дангузовић који је у ратним збивањима изгубио оца. Такође, предводио је и парастос на трпињском гробљу, а саслуживали су јереј Марко Шукунда и парох винковачки јереј Срђан Лукић.

– Трпиња је доста сложно село и одзив људи је био, ако можемо тако да кажемо, задовољавајући, а служби су присуствовали и политички званичници ове општине. Након помена на гробљу, обишли смо гробове страдалих, а потом је уследила трпеза љубави – рекао је Марко Шукунда.

У ратним дешавањима од 1991. до 1995. године погинуло је 13 становника Трпиње.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар