АКТУЕЛНО:

Парастос у Глини за цивилне српске жртве у „Олуји“

Данас је на православном гробљу Света Ката у Горњем Селишту код Глине у Хрватској служен помен и парастос цивилним српским жртвама у „Олуј“и и након „Олује“ почетком августа 1995.године у удруженој акцији хрватске војске и полиције у етничком чишћењу и егзодосу српског народа из Републике Српске Крајине са Баније, Кордуна, Лике и сјеверне Далмације, одакле је протјерано око 220 000 Срба.

Помен је служио парох СПЦ из Двора на Уни, Југослав Максимовић.

Помену је присуствовао предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов, замјеница градоначелника Глине из реда српског народа Бранка Бакшић, предсједник Вијећа српске националне мањине града Глине Никола Јанус, српски градски вјећници и Срби из Глине.

Организатор помена и ове године је Вијеће српске националне мањине града Глине.

Присутнима се обратио предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов и положио вијенац у име Одбора.

– Сваке године морамо долазити на ово мјесто и никад не заборавити српске цивине жртве које су у великом егзодусу српског народа у Олуји тразили спас и слободу, никога не угрожавајући и нападајући. Ови мученици залужују својом жртвом боље спомен обиљежје, гдје је сахрањено 49 цивилних српских жртава и још многима за које се и не зна гдје су сахрањени и јесу ли достојно сахрањени. Да се сваке године, овдје окупљамо у већем броју позивајући породице свих ових мученика који су пострадали у „Олуји“ и непосредно након „Олује“. Морамо поштовати своје жртве као и жртве свих других народа. Тражимо да сви поштују наше жртве јер су то заслужили и ови мученици који су овдје били сахрањени и касније ексхумирани. Ми Срби треба да тугујемо, али и да славимо сваку нашу жртву, а за онима који су то починили да жалимо, јер су починили злочин на људским родом – српским народом – рекао је Арлов.

Вијенце су још положили замјеница градоначелника из реда српског народа града Глине Бранка Бакшић и предсједник вијећа српске нациинслне мањине из Глине Никола Јануш са руководством вијећа.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар