Парастос влајићким мученицима – жртвама усташког злочина у Теслићу

У Храму Свете Тројице у Теслићу данас је служена заупокојене литургија и парастос за невино пострадалих 38 Срба, побијених у кући Николе Долића у селу Влајићи, у највећем усташком злочину у теслићком крају.

На сајту Епархије зворничко-тузланске објављено је да је 25. јануара 1943. године усташка сатнија „Црне легије“, крећући се из правца Жепча и Завидовића, упала у ово село, односно у заселак Долићи и починила стравичан злочин убивши 38 мјештана различитог пола и старосне доби, највише нејачи, од којих је 30 било само из фамилије Долић.

„Средства и начин ликвидације немоћних и недужних Влајићана готово да се ни по чему не разликују од оних које су усташе користиле на другим мјестима када се радило о Србима, тако да ни у овом случају нису изостала она најмонструознија – клања, убиства тврдим предметима“, наведено је у објави.

Из Епархије су указали да је кућа Николе Долића, у којој су усташе оргијале над немоћним мјештанима, нажалост, срушена, тако да је нестао и посљедњи доказ о овом догађају.

„Касније ће се испоставити да је ово био највећи усташки злочин у теслићком крају према српском народу, учињен током Другог свјетског рата, за који, као и у већини других случајева кад се радило о страдању Срба, нико није одговарао“, нагласили су из Епархије зворничко-тузланске.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар