Апел за усвајање Резолуције о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у среду испред Владе

Организациони одбор Апела за усвајање предлога „Резолуције о усташком геноциду Независне државе Хрватске (НДХ) над Србима, Јеврејима и Ромима 1941-1945“ затражио је данас од Владе Србије да се изјасни по том предлогу и да закаже седницу Скупштине Србије на коме би та резолуција могла да буде усвојена.

Представница тог одбора Биљана Ђорђевић изјавила је данас у београдском Медија центру да је иницијативу за Резолуцију покренула Смиља Тишма, најстарији посланик Скупштине Србије и преживело дете логораш из Јасеновца.

Према њеним речима, предлог Резолуције су подржали и посланици Радован Тврдишић, Ђорђе Комленски, Јадранка Јовановић, Братислав Југовић, Ана Караџић, Бојан Торбица, Владан Глишић, Жељко Томић и Маријан Ристичевић.

Ђорђевић је најавила за среду, 26. јануар скуп подршке Организационог одбора Смиљи Тишми испред Владе Србије, када ће премијерки Ани Брнабић доставити своје захтеве.

Преживело дете из логора и један од иницијатора подношења Резолуције Гојко Рончевић Мраовић казао је да су писмо упутили и председнику Србије Александру Вучућу, председници Владе Ани Брнабић, као и председнику Скупштине Ивици Дачићу у којима се жале на „ћутање администрације и блокаду парламента“.

Предлог Резолуције нашао се крајем децембра 2021. године пред Скупштином Србије. Тада је 30 посланика гласало за његово усвајање, а 113 посланика није гласало, због чега Резолуција није усвојена. Гласова против није било.

Нема коментара

Напишите коментар