Парастос за хероје одбране Мајевице

На Пањику, код Прибоја, данас је служен парастос херојима одбране Републике Српске из елитне ратне јединице „Гарда пантери“ који су погинули у одбијању непријатељске офанзиве на планини Мајевици 1992. године.

Љубиша Лазић, посљедњи командант „Гарде пантери“, рекао је новинарима да је одбијање непријатељске офанзиве на Мајевици у септембру 1992. године био наставак борби из Смолуће, гдје је извојевана бриљантна побједа Војске Републике Српске за спас српског народа из вишемјесечног окружења.

„У офанзиви је погинуло 16 гардиста, командант бригаде Бранко Пантелић, два командира чете и 13 бораца, и то су били најтежи тренуци у рату за нашу бригаду, која је имала 1.150 људи“, истакао је Лазић.

Он је навео да је у рату бригада „Гарде пантери“ имала 101 погинулог борца, међу којима су командант бригаде, четири командира чете, девет командира водова, 13 командира водова и 74 војника, рањено је 670 бораца, неки и седам пута.

Бригада је за ратне побједе на Смолући и одбрану Мајевице одликована Орденом Немањића 1993. године, а за касније учешће у борби за слободну Републику Српску и Карађорђевом звијездом.

Сјећање на погинуле саборце организовало је Удружење ветерана „Гарда пантери“ на мјесту гдје је 2017. године подигнут споменик јунацима.

Предсједник овог удружења Петар Цвијетиновић рекао је да су скуп организовали уз поштовање епидемиолошких мјера, с циљем да се не заборави једна од најзначајнијих српских побједа за одбрану Мајевице у одбрамбено-отаџбинском рату.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар