Парастосом на вуковарској Алеји одржан помен настрадалим Србима

Српске организације на челу са Већем српске националне мањине Града Вуковара традиционално су се друге суботе у септембру окупиле на вуковарској Алеји.

У помен на све настрадале Србе током ратних деведесетих година у Вуковару одржан је парастос и положени су венци у име више српских организација.

– Веће српске националне мањине Града Вуковара сваке године организује парастос жртвама рата, припадницима српске заједнице, нашим људима који су настрадали у периоду од 1991-1995. године. На Алеји се окупљамо сваке друге суботе у септембру месецу, а поред тога и пре полагања венаца одржава се литургија и парастос у храму Светог Николаја у Вуковару. За нас је изузетно важно да имамо место где можемо да одамо почаст и да се сетимо наших најмилијих, али исто тако веома је важно да се заједно и у молитвеном сабрању сетимо управо свих оних који су настрадали, за чију судбину се још увек не зна. Године су учиниле своје и временом се мањи број људи овде окупља, али пред нама је да тај осећај усадимо код млађих генерација које и не знају да се ми овде окупљамо сваке друге суботе у септембру. То је потребно јер онај ко не памти своје претке он нема ни прошлост, а нема ни своју будућност – истакао је у свом обраћању председник ВСНМ Града Вуковара и Заједничког већа општина Дејан Дракулић.

Неговање културе сећања веома је важно како због самих жртава и њихових породица тако и због потребе да не дође до једностраног приказивања догађаја, у овом случају ратних збивања из прве половине деведесетих година прошлог века.

– Ми бисмо требали сваки дан да се присећамо оних који су настрадали јер то је изузетно важно да се присећамо наших жртава јер се свима нама могла десити таква судбина и сви смо ми у неком моменту имали мету на леђима. У тој ситуацији обележавамо и страдање цивилних жртава који су у Вуковару настрадали и пре почетка ратних дејстава. Управо са сећањем на ту жртву можемо да извучемо и поуку за будућност како се такве ствари не би више никада поновиле – нагласио је Дракулић.

Венце на централни крст који се налази на Алеји положили су представници Већа Српске националне мањине Града Вуковара, Заједничког већа општина, Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније, општине Борово, вуковарске Просвјете и Самосталне демократске српске странке. Пре самог полагања венаца у храму Светог Николаја одржана је литургија и парастос које су служили више свештеника Епархије осечкопољске и барањске.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар