Патријарх: Црногорске власти да размисле шта чине; Вучић: Неће бити „нових Олуја“

Патријарх српски Иринеј разговарао је данас са предсједником Србије Александром Вучићем о стању СПЦ у Црној Гори и актуелној ситуацији у тој земљи.

Патријарх Иринеј и предсједник Србије оцијенили су да је стање у Црној Гори теже него што је икада било и апеловали на црногорске власти да размисле о својим поступцима, да не крше права српског народа и не отимају идентитет.

Патријарх Иринеј апеловао је на црногорског предсједника Мила Ђукановића да не ради то што ради.

– Стање је теже што је икада било. Овако није било ни у вријеме отоманске империје, ни чак у вријеме комунизма, који је имао много више респекта према српском народу – рекао је патријарх.

Како је навео, циљ је да се у Црној Гори примијени метод који су усташе примијениле у Хрватској, а то је да се протјера српски народ, уништи и онемогући СПЦ.

Он је апеловао на црногорског предсједника да размисли „о томе што чини, да не чини добро ни својој породици, ни свом народу, ни својој цркви“.

– Оно што је чудно је да човјек који није крштен, који је атеиста хоће да створи цркву. У историји хришћанства се није десило да они који су нису хришћани и не подносе хришћане стварају цркву. То не могу да разумијем – рекао је српски патријарах.

Он је упутио молбу предсједнику Србије да заштити српски народ у Црној Гори који, како је рекао, живи од када живи и Црна Гора, не само као Црна Гора него као Зета.

Вучић је рекао да је са патријархом разговарао и завршетку радова на Храму Светог Саве за које се очекује да буду завршени ове године.

– Што се ситуације у Црној Гори тиче, ми разумијемо став СПЦ. Ми морамо да будемо обазривији, јер не желимо да радимо оно што су они нама радили – рекао је он, додајући да не жели да се мијеша у унутрашња питања те државе, као што је Црна Гора нарушила територијални интегритет Србије када је признала независност тзв. Косова.

Вучић сматра да је неразумно да политичари оснивају нове цркве и као занимљиву истакао чињеницу да се политика мијеша у црквено уређење и суштински духовне ствари.

– Они се ту не заустављају, него покушавају да узму и имовину – рекао је он и додао да се овдје ради о нечему тешком за српски народ, да неко покушава да створи нову цркву у Црној Гори.

– Циљ је да за 10 година нестане српски народ тамо – закључио је он у одговору на сумње патријарха о „протјеривању српског народа“ и додао да „нових Олуја неће бити“.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар