Патријарх Иринеј: Има индиција да може да се пролије крв у Црној Гори

Не видим о чему би се преговарало са Владом Црне Горе пошто је једино рјешење да се повуче Закон о слободи вјероисповијести, изјавио је патријарх српски Иринеј и изразио бригу да не дође евентуално до физичких обрачуна са народом и проливања крви пошто, како каже, постоје индиције да би се тако нешто могло десити.

Патријарх српски Иринеј је на крају своје посјете СПЦ у САД, гдје је председавао ванредним Црквеним Сабором на Флориди, говорио о актуленој ситуацији у Црној Гори за sabornik.net и том приликом истакао да у спорном закону нема ни говора о вјерској слободи већ о жељи да се дође до светиња и манастирских имања, које би се повјериле „назови митрополиту Мирашу Дедеићу“, који је рашчињен због недјела.

Патријарх Иринеј истиче да је чињеница да Дедеића ни народ у Црној Гори није прихватио.

– Једино се плашимо да се не ту не изведу моменти и неки случајеви, гдје може доћи до неких физичких обрачуна и чак до проливања крви, што би била трагедија, а постоје индиције да би се тако нешто могло десити. Црногорци кажу: бранићемо животима својим наше светиње. Порука је врло јасна коју треба уважити у интересу и народа и Црне Горе и мира – поручио је он.

Ситуација у Црној Гори је, каже, веома осјтљиво питање:

– Јер, великим дијелом су, нећу да кажем које силе и ко, подгравали такво стање у Црној Гори. Међутим, ови нису знали за границе, они су се усудили да атакују на нешто што је блиско народу.

Он наводи да оно што је Ђукановић учинио, то је не само незаконито, већ и против сваке памети.

– Он атакује на највеће светиње српске и црногорске, као што су Острог, Цетињшки манастир, Морача и друге светиње – навео је патријарх Иринеј.

Подсјећа да Ђукановић тврди да је то била државна имовина до 1918. године која је наводно касније прешла у српске руке.

– То није истина и не само да то није истина, него је српска црква родила и подигла Црну Гору. Без спрске цркве Црна Гора данас не би ни постојала, то је чињеница. Тамо су митрополити били господари Црне Горе и то што се дешава тамо јесу мирне демонстрације, које су молитвене и одвијају се на јеванђелски начин, никога не угрожавајући већ молећи се Богу у својим светињама и чинећи литије да скрену пажнху властима – рекао је патријарх Иринеј.

Каже да га посебно радује то што је такав став заузела и Америка и изразио очекивање да ће то доћи до „ушију господара Црне Горе“, као и да му је драго што је то дошло и до „Елпидофора и других у Америци“.

Амерички архиепископ Елпидофор је раније у писму државном секретару САД Мајку Помпеу навео да се у Црној Гори крше људска и вјерска права православних хришћана.

Патријарх Иринеј истиче је и римски папа устао и рекао своје мишљење да је то нешто што ненормално и противзаконито, као и сви патријарси који су дали подршку српској цркви у Црној Гори.

– Али, у они (власти у Црној Гори) то за сада не уважавају много. То није добро јер је то велика штета и за сам народ у Црној Гори који за себе каже да су Црногорци. Наша и држава и црква немају ништа против што је поново успостављена Црна Гора као држава, они су то били, могу бити и данас, али немају право да буду непријатљи Србији и српском народу. Тако да ниједан Србин није у влади Црне Горе, а имају осам министара муслимана – рекао је он.

Поглавар СПЦ указује да постоји „нека жеља да се Црна Гора ослободи Срба, да се ослободи саме себе“.

– То је искушње нашег времена, надамо се и радује нас што свијет увиђа то стање пошто су сви упутили савјет Ђукановићу да се од тога одустане и да се ступи у преговоре са СПЦ – навео је патријарх Иринеј.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар