Патријарх Порфирије помаже личном донацијом 15 студената у Хрватској

Српски патријарх Порфирије донирао је Српском привредном друштву Привредник из Загреба средства довољна за 15 годишњих студентских стипендија настављајући и ове године да помаже студенте у Хрватској, саопштила је данас управа Привредника.

– Патријарх српски Порфирије и ове године својом личном донацијом помаже Привредникове стипендисте. Његова Светост у текућој академској години путем Привредниковог фонда “Владимир Матијевић“ стипендираће чак 15 одличних студената слабијих материјалних могућности који долазе из запостављених и економски неразвијених крајева Хрватске – саопштили су из управе Привредника.

Најстарија организација Срба у Хрватској, Српско привредно друштво Привредник из Загреба, ове године обиљежава 125. годишњицу од свог оснивања.

У протеклој школској/академској години Привредник је стипендирао укупно 100 талентованих ученика и студената, поред осталих, и уз свесрдну помоћ патријарха Порфирија.

Годишња стипендија за једног ученика износи 5.000 куна (око 670 еура) и 10.000 куна (око 1.330 еура) за студента.

– Поносни смо и захвални патријарху Порфирију јер он не само што духовно и материјално помаже значајан број наших стипендиста, него и свим члановима Привредника, његовим активистима и волонтерима, даје снажну подршку да устрају у племенитој мисији помагања младим људима да се школују и образују, јер то је за многе једини пут изласка из безнађа сиромаштва и тешког живота – наводи се у саопштењу.

Привредник је и за школску/академску годину 2022/23. расписао конкурс за стипендирање ученика и студената преко своја два фонда: Фонда „Владимир Матијевић“ и Фонда „Ивана Вујновић“ који су отворени од 21. септембра до 14. октобра 2022. године, преноси Српска православна црква.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар