Патријарх Порфирије: Са посебном радошћу у посјети Смиљану; Освештао храм Светих апостола Петра и Павла

Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је да је са посебном радошћу посјетио данас, на празник Светог пророка Илије, Епархију горњокарловачку како би у личком мјесту Смиљан освештао обновљени древни Храм Светих апостола Патра и Павла, који је у вријеме посљедњег рата /у Хрватској/ дјелимично оштећен и опљачкан.

У овом храму службовао је парох Милутин Тесла, отац нашег знаменитог научника Николе Тесле, који се родио 10. јула 1856. године, у парохијском дому поред цркве, да би већ сљедећег дана велики српски научник био крштен у њему,  објављено је на Инстраграм профилу патријарха Порфирија.

 

Патријарх је напоменуо да се на овај дан молитвено обиљежава сјећање на мученичко страдање православних Срба које се догодило прије 81 годину у Смиљану на Илиндан 1941, а које је настављено и наредних августовских дана, када је побијено више стотина Срба свих узраста, од новорођенчади и дјеце до стараца.

Патријарх је након освештања служио Свету архијерејску литургију у овом храму.

Мјесто Смиљан је широм свијета прославио један од најзначајнијих и најутицајнијих научника и проналазача Никола Тесла, који се родио 10. јула 1856. године у парохијском дому, одмах поред Цркве Светих апостола Петра и Павла, у којој је служио његов отац, угледни и образовани протојереј Милутин.

У том храму је велики српски научник и крштен већ дан по рођењу.

Историјска посјета патријарха Порфирија подудара са обиљежавањем 81 године од мученичког страдања Срба у Смиљану на Илиндан 1941. године.

У масовној гробници поред Цркве сахрањено је близу 590 невиних жртава, међу којима и 11 блиских Теслиних рођака. Усташе су, у намјери да затру сваки траг народа који је изњедрио Николу Теслу, 1942. године цркву сравнили са земљом.

Обнова Цркве у Смиљану почела је 1986. године средствима Срба из Чикага, да би током посљедњег рата од 1991. до 1995. обновљени храм поново био порушен и опљачкан.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар