У Малом Градцу одржани 20. Сусрети на Банији

Предзадњег дана јула у Малом Градцу, у организацији тамошњег пододбора Просвјете, одржани су јубиларни 20. Сусрети на Банији. Манифестацију је својим наступима обогатило седам ансамбала; осим домаћина који су Сусрете отворили играма с Баније, а закључили играма из Шумадије, своја су умијећа показали фолклораши Просвјетиних пододбора из Сиска, Костајнице, Двора и Коренице, те „Чувари традиције барањских Срба“ и КУД „Вретено“ из Ријеке уз водитељску улогу Леоне Марчинко.

Сви ансамбли добили су громке аплаузе публике, као и похвале Сисачко-мославачке дожупанице Мирјане Олуић те заступника СДСС-а Бориса Милошевића који су у својим говорима истицали велику активност пододбора и значај одржања народне традиције Срба у овом дијелу земље уз све проблеме с којима се суочавају.

– Сусрети су одржани на истом мјесту гдје су одржани и први, испред куће која је у међувремену постала ватрогасни дом. Разлог томе је што је дом културе оштећен у потресу, па је било практичније бину поставити овдје, рекла нам је предсједница малоградачког пододбора Жељка Марчинко.

– Чак смо имали и пљусак и невријеме као на првим сусретима, али смо сада имали више среће јер се испадало пред почетак манифестације, након чега је грануло сунце. Једино што сада немамо нестанке струје као што смо их имали на првим Сусретима. Подршку нам је својим присуством пружио и Дејан Јеличић из Главног одбора Просвјете, а градоначелник Иван Јанковић испричао се због недоласка јер је због ковида морао у изолацију.

– Ове године настојала сам дати шансу нама сусједним пододборима с Баније, али и пододбору у Кореници који је ове године, представљен дјечјим ансамблом, наступио први пут, казала је Жељка Марчинко.

Дворчани су се представили ветеранским ансамблом, након чега је четворо њихових чланова отпјевало више банијских пјесама, што је разгалило окупљене и дало допринос одличној атмосфери.

– Било је преко 300 људи, а плашила сам се да ће их бити мање, што због пљуска који је пао прије Сусрета, што због концерта Митра Мирића у Славском Пољу, тако да сам изузетно задовољна одзивом. Окупљање људи још је значајније јер нас је на Банији из бројних разлога све мање. Иначе, малоградачки пододбор је у два мјесеца, између обиљежавања 20-годишњице рада и Сусрета на Банији, имао десет наступа широм земље, па ћемо се у августу мало одморити, док нас од септембра чекају нова гостовања, закључила је Марчинко.

Преузето са: Банија онлајн

 

 

Нема коментара

Напишите коментар