АКТУЕЛНО:

У Сјеничаку на Кордуну освећен обновљени српски храм Свете Петке

ОСВЕЋЕН ОБНОВЉЕНИ СРПСКИ ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕ

Епископ горњокарловачки Герасим у недељу 31. јула 2022. године осветио је потпуно обновљени српски храм Преподобне мати Параскеве у селу Сјеничак на Кордуну код Карловца. У наставку је у новоосвећеном храму служио Свету архијерејску литургију уз саслужење свешетника парохија са Кордуна, Баније и Лике. Том приликом су у олтар положене честице мошти Светих мученика јасеновачких.

Кум освећења био је Жељко Влајнић, Сјеничарац који данас живи у Чикагу и који је учествовао у раду одбора за обнову те цркве. Након завршене Свете Евхаристије, Његово преосвештенство епископ горњокарловачки  Герасим наградио је орденом новомученика горњокарловачких секретара црквеног грађевинског одбора Светозара Данчуа. Епархијске и парохијске захвалнице уручене су свима онима који су поружили духовну и материјалну помоћ при обнови и изградњи овог храмова.

У овом светом храму богослужиле су славне личности које је Господ прославио и дао нама да их славимо. Један од такових је Свети Данило, исповједник и карловачки владика. Данило Јакшић је у Сјеничаку био парох. Успио је да одбрани овај крај од страних утицаја и спречио да не дотакну душе народа којег је духовно водио. Мноштво је знаменитих Срба који потичу из Епархије горњокарловачке. Међу њима је Сава Мркаљ, рођен недалеко од овога храма. Наши претци су овај храм градили да би ми данас могли да се сабирамо у њему. Трудимо се да се угледамо на њих, рекао је у бесједи Владика Гересим.

Освећењу храма Свете Петке присуствовао је велики број вјерника са Кордуна, као и из из Србије, Републике Српске, али и из дијаспоре између осталих из Аустрије, Канаде, Америке и других држава. Свечаности су присуствовали предсједник Српског народног вијећа из Загреба и саборски посланик Милорад Пуповац, предсједник савјета за националне мањине Хрватске Александар Толнауер, замјеник карловачког жупана Дејан Михајловић и начелници опћина Гвозд и Крњак Милан Врга и Перица Матијевић.

У културно-забавном програму учестовали су глумци – водитељи Синиша и Саша Рудан, талентовани хармоникаш из Крњака Стефан Косановић, фолклорна секција пододбора СКД „Просвјета“ пододбора Војнић, Црквени хор при Саборном храму Св. Николе из Карловца и други.

У току чина освећења у храму је откривена спомен-плоча за 1.140 мјештана села који су у усташким офензивама убијени у сели, у усташким и нацистичким логорима и умрлима од глади и тифуса током НДХ од 1941. до 1945. године. Ово је први писани спомен жртвама који је подигнут на 80. годишњицу велике усташке офанзиве на Кордун, у којој је страдала скоро трећина становништа и цијело село спаљено.

Обнова цркве Свете Петке у Сјеничаку трајала је пуних 10 година. Oд 2012. године више од 450 приложника – појединаца, институција и удружења из цијелог свијета дало је новчана средства или учествовало у радовима. Обнову је спровео црквени грађевински одбор на чијем челу је био парох Друге карловачке парохије протојереј ставрофор Радослав Анђелић. У градњу и опремање храма утрошено је око 200 хиљада евра.

Српски храм Преподобне мати Параскеве у Сјеничаку датира још из 1715. године као црква-брвнара. На мјесту тога храма 1934. године узидана је нова црква коју су усташе 1942. запалиле. Био је то један од 37 српских храмова  и  капела које су током НДХ усташе на Кордуну срушиле или запалиле. На темељима тога храма 1989. године тадашњи владика Горњокарловачки Симеон Злоковић благословио је почетак обнове која је због рата 1991. прекинута, а настављена 2012. године.

На новом српском храму у Сјеничаку постављена је спомен плоча Сави Мркаљу (Сјеничак 1783. – Беч 1833) реформатору српске ћирилице и српског језика чије је дјело послужло Вуку Стефановићу Караџићу као основ за реформу српског језика. Он је у школи у оквиру ове цркве стекао прву писменост.

                                                                                                С. Данчуо

                                                            Фото: С. Паић, С Рудан, М. Јурас

Нема коментара

Напишите коментар