АКТУЕЛНО:

Бројни вјерници на обиљежавању крсне славе цркве у Пофалићима

Црква Преображења Господњег у сарајевском насељу Пофалићи данас је обиљежила крсну славу.

Литургију је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, који је у бесједи навео да је овај празник посвећен сјећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када се први пут његова божанска природа учинила видљивом и када он најављује своје потоње страдање и славу.

– Треће године проповиједања нове вјере, Исус Христос повео је апостоле и ученике своје – Јакова, Петра и Јована у планину гдје се у току ноћи преобразио пред њима и показао им неке од својих божанских моћи. Осим преображеног Исуса, појавили су се и пророци Мојсије и Илија и зачуо се глас Божији, који апостолима рече да никад не губе вјеру у њега и његовог Сина – истакао је митрополит Хризостом.

Након литургије, ломљења славског колача и литије вјерницима је подијељено освештано грожђе, будући да се, према старим обичајима, на данашњи празник почиње јести грожђе, а потом су услиједили славски ручак и народно весеље у порти храма.

Обиљежавању је присуствовао велики број вјерника, као и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је рекао да Срби не заборављају своје коријене, поручујући да је Црква Преображења Господњег свјетионик за сарајевске Србе, мјесто гдје су се крстили, вјеначвали, све своје православне обреде завршавали како прије, тако и данас.

– Данашње сабрање народа показује колико ова црква од момента када је освештана 1940. године и годинама потом окупља народ. Па и у ово врло тешко вријеме када Срба у Сарајеву готово нема, долазе људи који су живјели овдје и чији су преци десетљећима и стотинама година уназад живјели овдје – рекао је Ћосић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар