20. окупљање Славонаца

У бањолучком ресторану „Језеро“ одржано 20. окупљање Славонаца

Јубиларно 20. окупљање Славонаца „Западнославонске вечери“ уприличено је 2. фебруара у Трну код Бањалуке када се у ресторану „Језеро“ окупило неколико стотина пристиглих из западне Славоније, Дарувара, Пакраца, али најише из Градишке и осталих мјеста, гдје су Срби протерани у зиму 1991. године и у акцији хрватске војске „Бљесак“ нашли уточиште.

Играјте и пјевајте, Славонци


Уз музику и пјесму удружења „Славонија у срцу“ чији су чланови организовано, предвођени предсједником Извршног одбора Миодрагом Жарковићем, стигли аутобусом из Београда као и КУД-а „Бели анђео“ из Српца, веселило се и уживало у сусретима, разговорима, шалама и пошалицама, јелу и пићу. Све до касних ноћних часова.Предсједник удружења Срба протјераних из западне Славоније „Крајина“ Крсто Жарковић, организатор овог дружења, уручио на почетку програма захвалнице удружења.

Својим присуством Славонце су обрадовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, загребачки адвокат Анте Нобило, Вељко Вукелић из Инђије и предсједник општине Градишка Зоран Аџић.

Захвалницу „Крајине“ примио је и предсједник Удружења „Јадовно“ Душан Басташић који је ову прилику искористио да подсјети на страдања Срба под усташким режимом.

-Знате да је наш крај био 1941. године назападнији на коме живе Срби. Управо по оснивању НДХ ухапшено је 510 Срба одведено је пут Госпића, па на острво Паг, односно увалу Слано. Прије двије године сазнали смо да је већина преживјела ова стратишта на којима је сурово убијено више од 38.000 Срба и да су одведени пут Велебита и бачени у једну од у пет јама Ступачинова. Желимо да нађемо та мјеста, а највећи број тих места није познат. У Ових протеклих осам година ишли смо на Велебит и Паг запалили свјеће и поставили пет великих крстова и двије спомен плоче. Акобогда, имаћемо и капелу посвећену тим мученицима. И то је наша дужност и одговорност. Јер, само захваљујући оно мало породичног предања ми смо као народ 1991. поступили потпуно другачије него 1941. године, мада смо делом покатоличени, похрваћени, али смо сачували живе главе, рекао је Басташић у пуној сали „Језера“ и завршио ријечима:

-Ми Срби нисмо никакви некрофили, ми поштујемо живот, али и своје жртве. Зато, играјте и пјевајте Славонци, док је вас биће и Славоније.

Захвалницу је добио и Анто Нобило који је истакао да „никад не гледа ко је Србин, а ко Хрват, већ ко је човјек“.

-Предивно је видјети да смо сви овдје заједно. Само тако, држећи се заједно можемо вратити опстојност Срба у Републици Хрватској. Овим ријечима обратио се предсједник општине Градишка Зоран Аџић.

У Име Српске православне цркве захвалницу „Крaјине“ примио је архијерејски намјесник у Градишци протојереј-ставрофор Гојко Слијепчевић.Према ријечима Крсте Жарковића, у западној Славонији живјело је прије рата 108.000 Срба, а данас их је само 23.000.

-У „Бљеску“, у ратном кошмару и безнађу нашли смо спас код своје браће. Народе Градишке, хвала, рекао је Жарковић.

Гости „Западно славонске вечери“ су били пријатно изненађени када су пред крај програма добили најновији примјерак листа Савеза Срба из региона „Српско коло“ у коме је детаљно изнесена проблематика регистрације иновине у Федерацији БиХ.

Д. Башовић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар