Требиње: Обиљежено 27 година од формирања Трећег одреда

У Требињу је данас обиљежено 27 година од формирања Трећег одреда Специјалне полиције Републике Српске чији је ратни пут био од Требиња до Приједора, а 12 његових припадника је дало живот за слободу.

Предсједник Удружења ветерана Трећег одреда Специјалне полиције Дејан Бодирога рекао је да је то била маневарска јединица од стотињак веома младих људи, те навео примјер да је он са 22-23 године био најстарији у одреду.

– Та младост, која је носила Одбрамбено-отаџбиснки рат, изнијела је највећи терет – изјавио је Бодирога.

Припадник Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Раденко Пудар, чији је брат страдао са 23 године, подсјетио је да је овај одред био састављен од младих момака, спортиста који су се бавили борилачким вјештинама и били физички спремни, те да су ишли на најтежа ратишта.

Генерал Љубомир Боровчанин, ратни замјеник команданта Специјалне бригаде полиције, истакао је да с поносом стоји испред споменика оних који су животе дали стварајући Републику Српску, задужбину према којој будуће генерације имају обавезу да је чувају и унапређују.

– Данас је дан обиљежавања Трећег одреда Специјалне бригаде полиције, овдје у Требињу, али би они са пуним правом могли да га обиљежавају у било ком другом граду Републике Српске, јер су стали на сваку стопу у њеној одбрани, неки дали животе, али знамо да је све то вриједило и морамо остати на висини тог задатка – рекао је Боровчанин.

Помоћник команданта за оперативне и наставне послове у Специјалној антитерористичкој јединици Срђан Стојаковић напоменуо је да је ова јединица насљедник некадашњег Одреда, те да им је обавеза, коју ће испоштовати с поносом, да пренесу традицију свих одреда који су ратовали на цијелој територији Републике Српске.

Парастос погинулим и умрлим припадницима служен је у цркви Светог цара Лазара.

На споменик погинулим припадницима полиције у Одбрамбено-отаџбинском рату цвијеће су положиле делегације Специјалне антитеростичке јединице МУП-а Републике Српске, борачких организација херцеговачких општина, Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, Централног одреда Специјалне бригаде, Полицијске управе Требиње, свих одреда ове бригаде и делегација града.

Текст преузет са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар