Покушај ФБиХ да Србе пошаље у историју

Најмање 250 хиљада Срба, поријеклом из Федерације, могло би да остане без земље, шума и других некретнина, примјеном члана 58 Закона о стварним правима ФБиХ – упозорава предсједник Одбора за заштиту права Срба у том ентитету Ђорђе Радановић. Спорни члан омогућава да лица која незаконито десет, у неким случајевима и 20 година, користе земљу у власништву Срба, постану власници те имовине. Делегат у Дому народа федералног парламента Горан Броћета каже да је то још један покушај федералних власти да се Срби, овај пут на тих начин, уклоне из тог ентитета.

Ратни вихор раселио је по свијету скоро пола милиона Срба из Федерације. У међувремену, њихова дједовина зарасла је у коров, имања узурпирале дојучерашње комшије Бошњаци и Хрвати. Незаконито сијеку шуму, користе изворе воде, напасају стоку на пашњацима, обрађују земљу у власништву Срба.

– Од 2007. запосјели су овај простор. Без питања власника, да ли су уопште дужни да нам надокнаде, ништа – истакао је Мишо Ђурђић, село Округлица, Вареш.

Рајко Миљанић, Брадина, код Коњица, наглашава да мјештани користе посједе неколико година уназад.

– Ови мјештани ту користе ово моје имање неколико године. Хамо Јусуфбеговић, звао сам полицију из Коњица, три године је користио, уклонио је кућицу али оставио ограду и даље је користи – тврди Миљанић.

Од незаконитог кориштења до правно верфиковане „отимачине“ српске имовине, потребно је да деценију или двије у континуитету узурпирате српску имовину, што и није проблем, јер су прави власници, Срби одавно напустили Федерацију. Узгред, у члану 58. Закона о стварним правима наводи се да особа постаје власник туђе некретнине ако је „посјед савјестан“. У преводу то значи да незаконити узурпатор може рећи да није знао да нема право на земљу коју користи.

– Сваки Бошњак који користи српску земљу ће рећи да је то његова земља и његов насљедник ће рећи да је од тате чуо да је то његова земља и тако се стиче савјесност и још нађе пар свједока који ће да кажу јесте он је то користио 20 година и то је његова земља – поручује Ђорђе Радановић, предсједник одбора за заштиту права Срба у ФбиХ.

Прекњижавање српске имовине у Федерацији на нове власнике, Срби могу да спријече тако што ће у полицијској станици поднијети писани захтјев да се с њиховог имања уклони узурпатор. Тиме ће, каже Радановић прекинути фамозни континуитет од десет или 20 година незаконитог коришћења, као правни основ за стицање права власништва.

– Моја претпоставка да сигурно 250.000 Срба има проблем са досјелошћу тј. одржаја и да могу остати без имовине на овај начин, кориштењем члана 58 Закона оствареним правима ФБиХ – наглашава Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФбиХ.

– Овај Закон о стварним правима је још један у низу апсурда саме БиХ и ФБиХ, јер ако је нечији катастар постојао прије 100 или 200 година како неко то може преименовати на своје име и бити корисник те некретнине 1/1, то је покушај Федерације да Србе пошаље у историју – рекао је Горан Броћета, делегат у Клубу Срба у Дому народа парламента ФБиХ.

Да Срби не би трајно били избрисани с ентичких простора у Федерацији БиХ, потребно је да што масовније, и поред опструкција, указују да имају своју имовину. Процјене су да од пријератних 540 000, на подручју Федерацији живи свега 45.000 Срба, а да право на изузетно вриједну имовину у том ентитету, има близу 400.000 Срба.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар