Чланови Српске Народне читаонице и књижнице примили у Вребцу представнике Фондације из Италије

Чланови Српске Народне читаонице и књижнице примили у Вребцу представнике Фондације из Италије.

Чланови Управног одбора Српске Народне читаонице и књижнице (СНЧK) са сједиштем у селу Вребац Никола Поповић, Богдан Крајновић и Жељко Граовац примили су 17. августа у Вребцу представнике Фондације “Лове Онлус” из Италије. Госте је дочекао и савјетник за обнову и привредни развој села Горан Молнар.

Посјети су присуствовали и најмлађи чланови СНЧК Никола и Милан Крајновић.

СНЧК  је основана давне 1929. године као удружење у Краљевини Југославији, са циљем очувања српске православне вјере, културе и националног идентитета.

Завршетком градње Соколског Дома у селу Вребац у Лици, СНЧК добија у влаништво поменути Дом, а који је иначе тада по одобрењу Његовог Величанства лично, добио име “Просвјетни Дом Краља Петра Првог Великог Ослободиоца”. Почетком Другог свјетског рата и оснивањем злогласне НДХ, СНЧК престаје са радом.

Послије веома дугог периода, тек 2017. године обновљен је рад Српске народне читаонице и књижнице. Међутим, Управни одбор сусрео се са многобројним проблемима као сто су: урушавање крова, проблем са водом, канализацијом, електричним инсталацијама… итд.

Управни одбор СНЧК обратио се за помоћ и подршку у обнови и реконструкцији постојећег објекта сарадници Савеза Срба из региона Маријани Орловић из Торонта. Маријана Орловић, која потиче из тог краја,успоставила контакт са господином Фабијом Франческинијем представником фондације „Лове Онлус” из Италије и договорила његову посјету Вребцу.

Преговори су успјешно обављени, те је  Фондација “Лове Онлус” изразила велико интересовање за овај пројекат и њихови представници су посјетили СНЧК у Вребцу 17.августа 2021. године. Очекује се да ће Фондација једним дијелом помоћи обнову и реконструкцију СНЧК. Посјета oд представника неке стране Фондације овакве врсте први пут је забиљежена у овом малом личком мјесту од свог постојања.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар