АКТУЕЛНО:

Патријарх Порфирије у Мостару: Обновљена светиња је почетак нашег мирења са Богом и међусобно

Свака светиња, свако мјесто гдје се човјек обраћа Богу је свједочење да нисмо само тијело, да нисмо биолиошка бића, него смо духовна бића – навео је патријарх српски Порфирије у бесједи вјерницима након литургије у Саборном храму у Мостару.

Навео је да је радостан јер је са вјерницима заједно у Мостару, и то у храму у којој је један српски партијарх служио литургију прву након 90 година.

– Највећи пад свих нас који су живјели у Мостару је када су рушене светиње, мјеста на коме смо позвани да се молимо Богу. Нема већег благослова него када се зидају светиње и када се обнавњају светиње. Обновљена светиња је почетак нашег обнављања, мирења са Богом и мирења међусобно – рекао је патријарх српски.

Фото: Дона Катушић

Патријарх српски је нагласио да је Бог дао да се опет послије падова и страдања догодило да на Бјелушинама налази готово обновљен храм.

– Свака светиња, свако мјесто гдје се човјек обраћа Богу јесте свједочење и исповиједање истине и чињенице да нисмо само тијело и биолошка бића, него духовна бића и да све оно што је материјално позвано је да Духом светим буде прожето и да нашим подвигом и љубављу постане духовно – рекао је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, истински мир човјек има онда када се труди да онај крај њега има мир.

– То важи за сваку врједност…Овај храм јесте дар Божији. Некада највећи храм на Балкану православни јесте мјесто на којем се сабирамо и сабираћемо се да бисмо видјели Бога и себе, упознали Бога и човјека. Зато служи света литургија и храм. У обнови овога храма показали су исту бригу и осјећање за миром и припадницима других народа и вјера. Да би исказали потребу за миром учествовали су у обнови храма и ми обнови њихових светиња – рекао је патријарх.

Патријарх српски је навео да у обнављању ближњег свако обнавља себе и спознаје чињеницу да нико не може рећи да је сам себи довољан и да сам стиче мир, љубав радост и љепоту, те да све то постоји као дар Божији и дато је човјеку, али не да би присвајао за себе.

Ми нисмо господари ни свога живота, на свијет смо дошли не питајући се и Бог ће нас позвати у наручје не питајући нас. Ми смо власници и господари само онога што смо добили као дар Божији. Али морамо тај дар да увећамо и да га подијелимо са другима – рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је указао да је свако добио свој дар не да би га присвојио или сакрио, већ да би се трудио кроз молитву, пост, милосрђе, праштање, покајање и све оно чему учи Јеванђеље.

– Тај труд треба да уложимо како би смо оно што смо добили од Бога упознајемо, али и да кроз њих дијелимо себе другима. Наше је само оно што смо подијелили са другима. Најљепши је онај који је највише умножио своје таленте – поручио је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, потреба је свих у Мостару, да разумиј поруку Божију, и да се разумије да људи нису материјална бића.

– Сабирајући се овдје и молећи се Богу ми ћемо знати истину и чинити оно што је Богу угодно и знаћемо да је посљедњи суд Божији гдје ће нас Бог питати шта смо чинили да будемо бољи. Бог ће у нама тражити труд и напор. Питаће нас шта смо чинили унутар својих породица, унутар народа. Дали смо постојали једно у вјери, Христу, Цркви – рекао је патријарх додајући да се само тако може бити у љубави и са другима.

Патријарх Порфирије је рекао да је потребно и да треба да Христост буде на првом мјесту.

– Нека господ да мир, љубав и радост и свим људима који живе у овом граду и Херцеговини. Молитвама свих светих. Мир, радост и љубав свима. Молите се за нас, као што ћемо ми за вас – поручио је патријарх Порфирије вјерном народу у бесједи у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару.

Након литургије одржан је донаторски ручак, ради прикупљања средстава за наставак обнове храма Свете Тројице, који је потпуно уништен 1992. године.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је у обраћању на донаторском ручку да је способност да се српски народ окупи око важне активности да се издвоје и материјална средства и љубав како би се обновио Саборни храм у Мостару.

Патријарх Порфирије, који је у Мостар дошао поводом 150 година од освећења Саборног храма, јуче је посјетио и манастир Житомислић и Пребиловце.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар