ГРМЕЧКИ МАРШ: бројни планинари у част слободи и Народноослободилачкој борби савладали Грмеч

Око 200 планинара се 4. фебруара 2018. прикључило седмом ГРМЕЧКОМ МАРШУ. Марш се одвијао под покровитељством Планинарског савеза Републике Српске, у организацији  Завичајног удружење Сањана “Грмеч“ у сарадњи са Планинарско алпинистичким оријентационим клубом из Бањалуке. Овом сусрету су се придружили и Удружење Сањана из Старе Пазове, Завичајно удружење сањана ЗУС, Планинско друштво „Гора“, припадници Војске Републике Српске, те бројни планинари и љубитељи природе.

Познате историјске чињенице говоре о томе да је планина Грмеч била окупирана 1943. године само неколико дана. У помен борцима НОР-а који су успјели да разбију фашистичку офанзиву и ослободе овај сјеверо-западни дио Босне, одржава се Грмечки марш, догађај који већ добива призвук традиционалног.Организовани полазак су започели у селу Бравско које се налази на надморској висини 1090 m, а коначни циљ је био Црни врх, највиша тачка Грмеча од 1605 m. Упркос захтјевним зимским условима, дубоком снијегу, залеђеној стази и хладноћи, сви учесници су безбједно савладали Црни врх. Заслуге за додатну безбједност припадају водичима који су најстрмији дио стазе који води према врху обезбједили ужадима. На самом врху, послије фотографисања са заставама и краћег предаха, су учесници марша започели са спуштањем у долину.

Планину Грмеч, поред великих природних љепота и велинчансвеног погледа, у описима често повезујемо са књижевником и његовим дјелима, познатим Бранком Ћопићем. Само ријетки нису чули за “Башту сљезове боје”, једну од најљепших збирки прича овог књижевника.

„Снијег, хладноћа и умор послије препјешачених двадесетак километара су неке пратеће ситнице; марш је прошао уз пјесму, осмјехе на лицима и по неку ракијицу из чутурице“, рекао је Јовица Црномарковић, учесник марша родом из Дабра који је члан Удружења Сана из Старе Пазове. Јовица је истакао да се захваљује свима који подржавају овакве догађаје те да га пут из Војводине никако не може омести када су у питању скупови који наглашавају људскост.Богата трпеза, разговори уз по неку чашицу за загријавање су били елементи који су додатно допринијели великом задовољству и топлини око срца учесницима марша. Поред бројних обећања која су дали једни другима је било и то да се следеће године поново окупе на истом мјесту на осмом Грмечком маршу.

Аутор: Миодраг Кондић
Преузето са: nasglas.kd-brdo.com

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар