Обновљена Братска кућа Доситеја Обрадовића у селу Плавно надомак Книна

Сви који прате рад Завичајног удружења  Далмацијa Суботица знају колико је ово удружење уложило труда у обнављање некадашње куће Доситеја Обрадовића у селу Плавно поред Книна.  Кућа је заштићени споменик културе у власништву Епархије далматинске.

Братска кућа прије обнове

Доситеј је стигао у Далмацију 15. априла 1761, ту боравио десет година са прекидима и радио у „Српској школи” као учитељ. Осим тога, 16. марта 1770. ту је писао и завршио своју књигу Друга Буквица, познатија као Ижица. За Ижицу је интересантно да је чекала да изађе из штампе пуних 60 година! Написана 1770. а штампао је Севастијан Илић 1830. у Карлштату, данашњем Карловцу у Републици Хрватској. Школа је радила уз Српску православну цркву која је посвећена Светом великомученику Георгију или како су је од вајкада мјештани Плавна звали Светог Ђурђа.

Након 252 године, кућа је обновљена на иницијативу мр Милорада С. Кураице, секретара Завичајног удружења Далмација Суботица који је свој живот посветио изучавању овог великог српског просветитеља и реформатора као и помоћи Завичајног удружења Далмација Суботица, Српском народном вијећу из Загреба, Влади Војводине и значајним појединцима који су дали свој велики допринос овом великом подухвату. Без дилеме треба посебно захвалити Драгану Чорокалу из Приједора, највећем појединачном донатору, Душану Ђурићу, Ђури Т. Грубору, Петру Грубору, Јованки Савић Вукановић, Мили Бурсаћу, Неђи Дубајићу и Слободану Русићу Пекином,  те људима који су пружили велику помоћ у самом Плавну – Милошу Русићу Шуши и Рајку Новаковићу. Треба истаћи добру сарадњу са др Марком Синобадом, представником Министарства културе Републике Хрватске, те пројектанту обнове Доситејеве Братске куће Крешимиру Петковићу из Шибеника и извођачу радова Душку Кабићу из Книна.

– Ипак, највећу жртву поднијела је током реализације овог пројекта моја рођена сестра Анђа Кураица, без чије несебичне помоћи ево пуних 65 година и мој лични допринос не би био оволики – рекао је Кураица.

Освануо је и тај дан, Братска кућа је свечано отворена 29. 8. 2021. године. Кураица наглашава да је Братска кућа задушница прецима и завјештање потомцима.

– Путовати, учити и подучавати друге – просвештавати, биле су кључне ријечи живота Доситеја Обрадовића и његовог цјелокупног стваралаштва… Доситеј Обрадовић je човјек који је сажео све оно што је дотад било вриједно у један, веома разгранат, путоказ за све оне који су дошли послије њега. Извор, са којега се и ми данас опијамо бистром водом духа и врлине, у његовом је дјелу, мисли, подвигу божански издигнутом на пиједестал вјечности.

 

Кураица наглашава да је посао око санације трајао неколико година. Од самог пројекта санације и уређења чему је претходио благослов владике Никодима.

– За пројекат смо добили сагласност Министарства културе Републике Хрватске. Све вријеме смо прикупљали средства, јављали су се донатори, прикључили смо струју, уредили столарију, поставили носаче фотографија… Посебно нам је драго што смо уз несебичну помоћ Народног музеја у Београду и његовог дијела Музеја Вука и Доситеја урадили скулптуру Доситеја Обрадовића. Скицу је урадио вајар Рудолф Валдец, а саму скулптуру вајар Ристо Михић, те поред Плавна до сада је иста скулптура била у Чакову родном мјесту Доситеја Обрадовића, Музеју града Београда и у Музеју Вука и Доситеја. Сада Братска кућа представља музеј у којем је поставка од 60 фотографија (каталог броји 126) са изложбе Доситеј и српско Плавно 1769 – 2019, бројни записи – наводи Кураица.

Завичајно удружење Далмација Суботица је са овом изложбом обишло многе градове у Србији и на тај начин афирмисали Доситеја Обрадовића и његов просветитељски дух, посебно његов рад у Далмацији. Без дилеме, Далмација је колијевка Доситејевог књижевног рада.

На самом процесу обнове, али и цјелокупном раду Завичајног удружења Далмација немјерљив допринос је дала и Татјана Вукша Мандић предсједница Управног одбора Удружења која је поводом отварања Братске куће обукла изворну далматинску ношњу.

–  Много тога смо урадили у процесу саме обнове, многи су се удружили око овог пројекта и дали свој допринос. Наша слога је довела до тога да сада поносни отварамо Братску кућу – рекла је Мандићева која истрајно и вриједно се бори на очувању културе и традиције крајишких Срба.

Завичајно удружење Далмација Суботица је организовало поклоничко путовање Стазама Доситеја и овом приликом долазак у Плавно из Србије. Поред присуства на отварању Братске куће, обилиазили су манастире Драговић, Лазарица, Света недјеља, Крка и Крупа.

Само отварање је претходила света архијерејска литургија у Цркви Светог Ђурђа, нажалост епископ далматински Никодим Косовић није присуствовао отварању, а изостала је и поздравна бесједа. Из Министарства културе Републике Хрватске обратио се Марко Синобад, глумац Милан Брадаш је изговорио здравицу, стихове су читале Јованка Савић Вукановић, Душанка Љубичић. Присутни су могли да уживају у пјесми Рајка Лалића, Илије Грубора, Недељка Дроњка… а наступао је и СКУД Извор из Станишића и Гајо Радмиловић из КУД-а Доситеј Обрадовић Книн.

This is box title

ЧЕСТИТКА МИЛОРАДУ КУРАИЦИ

– Честитам на историјском подухвату који је несебично изнео на својим плећима Милорад Кураица! Биће уписано у историјске читанке да је захваљујући Милораду све урађено до савршенства! Поносан сам на њега да у нашем народу Српском постоје људи који се жртвују за нашу научну област! Нека му Бог подари дуго здравље и живот на неком другим пројекту! Јер је он просто вансеријски изданак Српског народа! Живео Милораде на многаја љета Господњег. Амин Боже дај Боже! – рекао је Јанко Крнета.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар