Сналажљивост у Ђеврскама

Посљедњих дана у медијима се проширила вијест о „првој српској школи у Хрватској изван Вуковара“ – у Ђеврскама покрај Книна, у саставу Опћине Кистање. Ријеч је, заправо, о ванинституционалној радионици за дјецу која живе у руралном подручју Далмације, претежно у околици Шибеника и Книна. Школа је смјештена у парохијском дому у Ђеврскама. Полазници и полазнице у доби од 4 до 15 година долазе из Уздоља, Мацура, Кистања, Скрадина и Ђеврски. Има их више од 30.

Школу српског језика, културе и ћириличног писма заједно су покренуле удруге „Жене косовске долине“ из Бискупије и „Наша кућа“ из Ђеврски. Како за Новости објашњава Сава Војновић, 32-годишњи предсједник удруге из Ђеврски, прве радионице српског језика одржане су у јулу 2021. У непуних годину дана успјели су окупити полазнике, али и прикупити средства за адаптацију просторије која им је била потребна.

– Прошлог љета смо водили дјецу с подручја Бискупије и Ђеврски на екскурзију у Србију гдје смо вријеме проводили упознавајући српску историју и културу. Током путовања смо уочили да дјеца слабо владају материјом, поготово ћириличним писмом. По повратку смо одлучили да сами покренемо љетну школу у Ђеврскама – говори Војновић. Покретачи школе нису очекивали да ће се број заинтересиране дјеце повећавати из суботе у суботу. Послије само неколико тједана школу је похађало преко 20 дјеце па им је импровизирани простор постао тијесан. Обратили су се далматинском владики Никодиму с молбом за уступање просторије у парохијском дому у Ђеврскама коју је требало адаптирати. Парохијски дом је након рата обновљен из темеља.

– Ми смо кренули с прикупљањем средстава прошле јесени. С временом смо прикупили своту довољну за почетак радова. Обратили смо се хуманитарној организацији „28. јун“. Они су нам осигурали средства која су недостајала и на томе смо их изузетно захвални. Од фебруара ове године па све до средине маја смо били у фази уређења. Ушли смо у голи простор, уводили смо струју, воду и гријање, малтерисали смо и кречили. Простор има нешто мање од 100 квадратних метара. И ево, прије неколико дана смо имали свечано отворење – прича Војновић.

Мањинска радионица је изборна активност која је за кратко вријеме постала омиљена међу дјецом јер укључује много дружења. Војновић објашњава да се предавачи труде да дјеца на најлакши могући начин савладају све теме.

– Не оптерећујемо их превише јер они имају довољно обавеза у редовној настави. Није нам циљ да дјеци испоручујемо сувопарне податке већ да кроз игру и дружење покушају научити основне ствари. Дјеца су нас стално звала у ових неколико мјесеци док је трајало реновирање. Питали су кад ће опет кренути настава, били су нестрпљиви. То нам је доказ да смо на добром путу – говори Војновић и додаје да нису наишли ни на једну препреку док су уређивали простор и тражили полазнике. Заинтересирани родитељи и дјеца могу се јавити удругама Наша кућа и Жене косовске долине путем маил адресе насакуцадјеврске@гмаил.цом, као и путем друштвених мрежа.

Ања Кожул; Портал Новости
Нема коментара

Напишите коментар